szerző:
hvg.hu

A Balázs Béla-díjas filmrendező 55 éves volt. Halálhírét a Props Commando – Set Dressing & Property Team filmes ügynökség jelentette be. Kamondi nemrég fejezete be Halj már meg című legújabb filmjét.

Egyetemi tanulmányait az ELTE matematika szakán kezdte, majd filozófia szakon folytatta. Filmrendezői diplomáját 1988-ban szerezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Rövidfilmjei számos díjat nyertek fesztiválokon. 1986 és 1988 között a Balázs Béla Stúdió vezetőségének tagja volt. 1989-ben, a román forradalom alatt haditudósítóként dolgozott a japán és a francia televízió megbízásából, valamint tudósítója volt a Szabad Európa Rádiónak. Ez idő alatt Makk Károllyal is dolgozott mint forgatókönyvíró és társrendező.

©

Első játékfilmjét 1990-ben forgatta Halálutak és angyalok címmel, melynek bemutatója a cannes-i filmfesztiválon volt. Második játékfilmjét Az Alkimista és a szűz címmel rendezte, 1999-ben mutatták be. 2001-ben huszonöt órás dokumentumfilmet rendezett Petri György költő életéről és munkásságáról, In Memoriam Petri György címmel. Az interjú közvetlenül a költő halála előtt készült.

2002-ben miután befejezte következő filmjét, a Kísértéseket, tanítani kezdett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2006-ban befejezte Dolina című, 2000-ben megkezdett negyedik játékfilmjét, amely Bodor Ádám Az érsek látogatása című novellája alapján készült, és amelyet 2007-ben mutattak be. A Magyar Filmszemlén a Legjobb Látvány díját kapta. Karlovy Varyban jelölve volt a Kristály Glóbusz-díjra.

Díjat nyert több fesztiválon, az USA-ban hármat. 2009-ben producerként bemutatta az „1” című filmet Pater Sparrow rendezésében. Haláláig forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként dolgozott.

Nemrég fejezte be Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza főszereplésével készült legújabb filmjét, amelynek címe Halj már meg.

1992-ben kezdett színházban dolgozni. 1993-ban kísérleti műhelyt alapított Pécsen. Itt rendezte a Szív bűnei című előadást, 1994-ben kezdett a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozni, ahol a Salomé-t rendezte. A darab az Országos Színházi Találkozón a legjobb női alakítás díját nyerte és a kritikusok az évad legjobb előadásának tartották. 1996-ban Miskolcon is kísérleti színházi műhelyt alapított, Csarnok Kultusz Motel néven. Az Egymást érintő című előadássorozat az ő ötletéből jött létre, s az első darabját is ő rendezte. 1988-ban saját társulatával, a Bolygó Kultusz Motel tagjaival megrendezte a Candide-ot a Thália Színházban.

 

Lesújtó, szomorú hír érkezett, elhunyt Kamondi Zoltán! Csapatunk a tavalyi év második felében hosszú hónapokat dolgozott...

Közzétette: Props Commando - Set Dressing & Property Team – 2016. március 16.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!