szerző:
hvg.hu

Több múzeum is reagált a közérdekű adatigénylésre, a Baán László által vezetett intézmény azonban az adatok mennyisége miatt több időt kért.

A Szépművészeti Múzeum, és annak igazgatója, Baán László akkor került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, az intézmény 300 millió forint értékben festményeket adott kölcsön egy Habonnyal kapcsolatban álló cégnek, utána pedig arra is fény derült, hogy Baán volt Habony esküvői tanúja. Később az Index azt is megírta: a közintézményben tartotta lagziját Habony, úgy, hogy még terembérleti díjat sem kellett fizetnie. Baánt a festmények kikölcsönzéséért Balog Zoltán, az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője mindössze egy írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

Az ügy után az Átlátszó nyújtott be közérdekű adatigénylést a Szépművészeti mellett több másik állami fenntartású múzeumhoz. Az adatok közléséért először pénzt kért a Szépművészeti Múzeum, majd később vállalták a munkadíjat. Választ azonban továbbra sem adtak, csak a kért adatok nagy mennyisége miatt meghosszabbították a válaszadási határidőt.

©

Hét másik múzeumnak is adatigényléseket küldtek a terembérleti szerződések listájáról, a magánszemélyeknek/-cégeknek kölcsönadott műtárgyakról, valamint a nettó 5 millió forintot elérő szerződéseik listájáról az elmúlt tíz évre visszamenően. A Mezőgazdasági Múzeum kivételével valamennyi intézmény reagált az adatigénylésekre, és bár a válaszok meglehetősen változatosak, egyik múzeum sem tagadta meg a kért közérdekű adatok kiadását.

A Hadtörténeti Múzeum például három olyan esetről számolt be, amikora bérbevevőknek nem kellett fizetniük a múzeum termeinek használatáért. Mindhárom ilyen eset 2014-ben történt: Dévai Nagy Kamilla énekes egy koncertet, a Veritas Történetkutató Intézet egy konferenciát, a fideszes Schöpflin György EP-képviselő pedig egy 10 órás kerekasztal-beszélgetést tarthatott ingyen a Hadtörténeti Múzeumban.

A többi múzeum válaszairól itt olvashat.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Távozik Seehofer a CSU éléről és a belügyminisztériumból

Távozik Seehofer a CSU éléről és a belügyminisztériumból

Heinz Fischer: Ausztria rég túltette magát a saját Trianonján

Heinz Fischer: Ausztria rég túltette magát a saját Trianonján

Hétfőn is marad a frontmentes, kellemes őszi idő

Hétfőn is marad a frontmentes, kellemes őszi idő

Fődíjat nyert az X - A rendszerből törölve Németországban

Fődíjat nyert az X - A rendszerből törölve Németországban

Miley Cyrus háza is leégett, Neil Young dühödten szidta Trumpot

Miley Cyrus háza is leégett, Neil Young dühödten szidta Trumpot

Zsarolásra és spamelésre is használhatják a feltört kórházi kartonunkat

Zsarolásra és spamelésre is használhatják a feltört kórházi kartonunkat