szerző:
Bogár Zsolt - Gergely Zsófia
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben állt a bál a Szépművészeti Múzeum képkölcsönzési és terembérleti gyakorlata miatt, az ügy kivételezettje, Habony Árpád és múzeumigazgató barátja, Baán László együtt szórakozott egy luxushotelben tartott, szerdai kiállításmegnyitón, ahol a kormányzati tanácsadó állítólagos barátnője mutatta be festményeit, Vajna Tímea gyémántüzlete pedig az új ékszerkollekcióját. A Baán–Habony-barátság olyan régi, hogy egy ilyen affér sem kezdheti ki.

Újabb és újabb információk derülnek ki arról, hogyan kényeztette erősen személyre szabott szolgáltatásokkal Orbán Viktor kommunikációs tanácsadóját, az új jobboldali médiacsoport vezetőjét, Habony Árpádot a Szépművészeti Múzeum. Előbb elismerték, hogy 300 millió forint értékben festményeket adtak kölcsön egy Habonnyal kapcsolatban álló cégnek, utána kibukott, hogy Baán László, a Szépművészeti főigazgatója volt Habony esküvői tanúja. Újabb pikáns fordulatként az Index megírta: a közintézményben tartotta lagziját a vitrinekhez vonzódó egykori koronaőr, úgy, hogy még terembérleti díjat sem kellett fizetnie.

Baán egy szerda reggeli rádióinterjúban azzal indokolta a nagylelkűséget, hogy a múzeumnak hosszú távon érdeke jóban lenni fontos emberekkel, akiknek a segítségével az intézmény előrébb juthat. Baánt a festmények kikölcsönzéséért Balog Zoltán, az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője mindössze egy írásbeli ejnye-bejnyében részesítette. Az esküvői ingyenhelyszín biztosításáért viszont a miniszter a Gyurcsány-kormányra mutogatott, hiszen az még 2007-ben, Hiller István minisztersége idején történt.

Stresszes napok, közös parti

A napokban tetőződő képkölcsönzési és terembotrány se Habonyt, se Baánt nem zavarta annyira, hogy ne szórakozzanak együtt szerda este, méghozzá Habony állítólagos barátnőjének, Nagy Boglárka festőnőnek Baby, it's cold outside című kiállításmegnyitóján. (Azt, hogy Habony, Orbán tanácsadója egy ideje Nagy Boglárka festőnővel jár, vagy legalábbis vele járt, Náray Tamás divattervező egy vele készült videoriportban leplezte le – de hogy ez mennyire aktuális, nem tudtuk megerősíttetni.)

A képzőművész legújabb kiállításának megnyitóját szerdán tartották a Kempinski Hotelben; több lap is megpróbált bejutni, de mindenkit elhajtottak. A hvg.hu értesülései szerint azonban Habony – akit ezek szerint a kortárs művészet is érdekel, nem csak a 18. századi, ahogy Lázár János mondta – ott volt, akárcsak Baán László.

Baán László az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesről tartott sajtótájékoztatón 2013 februárjában, illetve Habony Árpád Orbán Viktor évértékelőjén a Millenárison 2011 májusában
©

Úgy tudjuk, a vernisszázson jelen volt Andy Vajna kormánybiztos is, aki közismerten jóban van a tanácsadóval, és a Kempinskiben van a fine dining étterme. De megjelenését az is indokolhatta, hogy Nagy Boglárka kiállításának megnyitóját összekötötték azzal, hogy bemutassák Vajna Tímea gyémántboltjának új, tavaszi ékszerkollekcióját. A Dorottya Diamond Palace by Caprice, mint ahogy akkoriban megírtuk, a menekültválság közepén nyilt meg a Keleti pályaudvartól pár utcányira.

Baán hallgat, Ómolnár nem lát a tömegtől

Kérdéseinkkel megkerestük Baán Lászlót is, aki a cikk megjelenéséig nem reagált érdeklődésünkre, így ő személyesen nem erősítette meg, hogy együtt partizott-e Habonnyal, és azt sem tudjuk, hogy tervezi-e lemondását.

Részt vett az eseményen a bulvárlapokban utazó Ómolnár Miklós is, akiről a Heti Válasz és a Figyelő is úgy tudja, hogy Habonynak jelent az új bulvárlap, a Ripost ügyeiről. A bulvárszerkesztő a hvg.hu-nak megerősítette, hogy jelen volt, mint írta, „régi tisztelője Nagy Boglárka művészetének”. Kitért viszont a kérdés elől, hogy a társaságban szintén ott volt-e Habony, Baán és Vajna, méghozzá azzal, hogy „nagy volt a tömeg, az egyéb meghívottak listáját pedig nem állt módjában tanulmányozni” – vagyis ezek szerint Ómolnár legfeljebb a vendégek névsorából tudná beazonosítani Habonyékat.

Már a Várat is együtt tervezték

Hiába szólnak róluk a hírek már egy hete, a Szépmű-gate-ben kevés szó esik arról, honnan eredeztethető Baán és Habony kollegiális-baráti kapcsolata. Baán László 1990-ben a Fidesz önkormányzati tanácsadójaként kapcsolódott be a fővárosi politikába, írja a Magyar Narancs 2007-es Baán-portréja. A Szépművészeti későbbi főigazgatója részt vett az önkormányzati törvény, valamint a főváros szmsz-ének a megalkotásában, majd a kulturális bizottság elnöke lett – egy idő után pedig postásként működött az SZDSZ-es városvezetés és a liberális szárnytól megszabaduló fideszes pártelit között.

1997-ben írt egy tanulmányt egy brit mintán alapuló kultúrafinanszírozásról, ami később a szimbolikus politizálás tereit kereső (a sport mellett az örökségvédelemre rátaláló) első Orbán-kormánynak is kapóra jött. Baán a kulturális örökség védelme címén önálló kulturális tárcát javasolt (ez lett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma), amely a különböző tárcáknál elfekvő kulturális és örökségi területeket egyesítette volna egy alaposan megnövelt költségvetésű egységes intézményrendszerben.

Habony, a tank

Baán Kövér László állítólagos közbenjárására gazdasági helyettes államtitkárként került be az újonnan felálló minisztériumba, ahol együtt dolgozott az örökségvédelmi törvényen a fővárosból megismert – szintén ősfideszes – Cselovszki Zoltánnal, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal (később: Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal) vezetőjével – valamint Habony Árpáddal, Orbán kommunikációs tanácsadójával.

"Egy teljesen új koncepciót sikerült másfél év alatt törvénybe öntenünk, amihez kellett Habony munkabírása, mert ő úgy ment előre, mint egy tank, egyszerre segített a KÖH-ben és képviselte az érdekeinket Orbán tanácsadójaként" – mondta Cselovszki a 2001-ben elfogadott örökségvédelmi törvény megalkotásáról.

Vár reloaded

Cselovszki megemlékezett arról is, hogy Orbán imádta az ő KÖH-elnöksége alatt született várrekonstrukciós programot, amely most, a harmadik kormányzati ciklusban érhet be, és amelyben már akkor benne volt, hogy a legjelentősebb intézmények felköltöznek a Várba, ami így az ország kormányzati központja lesz. Felidézte azt is, ahogy Orbánnal, Habonnyal és Baánnal négyesben tervezgették az egyes épületek funkcióit.

A Fidesz 2002-es váratlan veresége után Baán egy ideig megmaradt a minisztérium szervezetében, ahonnan megszervezte magának a Szépművészeti főigazgatói posztjának átvételét. A múzeum bővítését a visszatérő Orbán-kormány ugyan megfúrta, de csak azért, hogy egy jóval nagyobb projekt, a Városliget múzeumi negyeddé történő átalakításának a tervét megkaphassa – sokak szerint erre a projektre nem is lenne szükség, ha a Várban lévő kulturális intézményeket nem kellene valahová elhelyezni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!