Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Lehet, hogy végül ráfizetés lesz, de az élmény, a megismert emberek és zeneipari szakemberek miatt simán megérte az amerikai turné – vallják a Run Over Dogs tagjai, akik az európai körútjaikhoz hasonlóan, ezúttal egy hónapig koncerteztek az USA mindkét partján. Olyan helyekre látogattak el, ahol Jack White vagy épp Josh Homme is mindennapos vendég, és játszhattak saját példaképeik előtt is. Azt mondják, még visszatérnek a tengerentúlra.

Legutóbb az európai turnéjuk előtt találkoztunk a Run Over Dogs tagjaival, azóta nem csak hogy sikeresen letudták az európai koncerteket, de egy hónap alatt lezavartak egy amerikai körutat is. A keleti és a nyugati parton is játszottak több helyen, de a csúcs egyértelműen Nashville, és a zenekar stoneres, desert rockos stílusának szülőföldje, Palm Desert volt. Ott hitték el igazán, hogy milyen helyekre sikerült eljutniuk.

©

"Életem egyik legjobb hónapja volt”

„Amikor kiszálltunk a buszból Nashville-ben, és megláttuk, hogy ott a csajok tényleg forrónaciban meg csizmában sétálnak az utcán, és hogy szinte minden helyen élő zene szól, akkor éreztem igazán, hogy megérkeztünk” – mesélte Czeglédi Szabolcs, a zenekar énekes-gitárosa.

A szervezési feladatokat ezúttal is a zenekar oldotta meg házon belül, azzal a módszerrel, ami már az európai kluboknál is működött. Elkezdtek helyeknek írni, ahol úgy érezték, lenne keresnivalójuk, majd a kedvező visszajelzések után össze kellett állítani az útitervet. Az egyik fő különbség az európai klubokkal szemben azonban Amerikában az, hogy itt a klubok már a zenekarokra bízzák az aznap este fellépő bandák megkeresését.

Miután azt mondják, oké jöhetsz hozzánk fellépni, két-három hétre tartják neked az időpontot, ezalatt kell keresned hozzád passzoló zenekarokat. Ez annyiból jobb megoldás, hogy nem fordulhat elő az, amivel már mi is találkoztunk Európában, hogy egy tőlünk teljesen idegen zenekarral lépünk fel ugyanott, ami senkinek se jó igazán.

Miután összeállt a terv, és kiderült, hogy a Cseh Tamás Programban is sikerült egy külföldi turnézást segítő pályázaton nyerniük, a legolcsóbb megoldás a kontinens átszelésére a lakókocsibérlés tűnt, így a zenekar egy fotóssal és egy sofőrrel együtt vágott neki az amerikai kalandnak. A keleti parton, New Yorkban kezdtek, majd a turné második felében már Los Angelesben, Las Vegasban és végül Palm Desertben játszhattak. „Ennyi időt töltöttünk már együtt turnén, de most voltunk leginkább egy légtérben egy hónapon keresztül. De az eddig is kiderült, hogy a rigolyáink ellenére elviseljük egymást. Mondjuk amikor a kocsiban elszállt a fűtés, és mindenki összeszedett egy szép kis megfázást, az nem volt annyira egyszerű” – avat be a minket a turné kulisszatitkaiba Juhász Tamás, a zenekar dobosa. Szerinte azonban még ha a teljes elszámolás után is ráfizetésnek tűnik majd a tengerentúli kiruccanás, a kiépített kapcsolatok és az élmény miatt akkor is simán megérte. „Voltak persze gyengébb pillanatok, de életem egyik legjobb hónapja volt” – teszi hozzá bólogatva Szabolcs.

"Minden koncertet úgy zártam, hogy elmondtam, mindenkit szeretettel várunk a lakókocsinkban. Ebből aztán jó kis 20-30 fős házibulik alakultak ki. Az viszont hamar kiderült, hogy a pálinkát nem nagyon bírják az amerikaiak"

„Don’t do it too well”

„Nem mondom, hogy megtöltöttük volna a helyeket, a csúcs talán az ötven néző volt. De nem is azért mentünk, hogy tömegek előtt játsszunk. Azért amikor tíz-húsz ember előtt játszol, akkor is eszünkbe jutott, hogy ezért kezdtünk el zenélni, hogy amerikai színpadokon léphessünk fel. Lépésről lépésre kell haladni, ha legközelebb kijutunk már nyilván több ember előtt szeretnénk fellépni. De a benyomásaink abszolút pozitívak. A helyi zenekarokhoz képest sokkal közvetlenebbek, érdeklődőbbek voltak velünk a nézők, tisztelték, hogy messziről jöttünk. Egyedül Oaklandben játszottunk egy balhésabb környéken, ahol a hely elől folyamatosan hajtották el a veszélyesebb elemeket a kidobók a bejárattól. Ott mondták, hogy még véletlenül se hagyjuk őrizetlenül a lakókocsit, mert akkor el is búcsúzhatunk tőle” – osztja meg benyomásait Szabolcs.

A Run Over Dogs számára azonban a leginkább testhezálló helyszín Amerikában a Lo Sound Desert című film premierjének afterpartyja volt Palm Desertben. A közösségi finanszírozásból összehozott doksi ugyanis főleg a magyar bandát is alaposan inspiráló zenekarokról szólt. Olyan, ma már legendának számító arcok szólalnak meg ebben a filmben, mint a Queens of The Stone Age vagy az Eagles Of Death Metal tagjai.

„Ott tényleg a helyi ős-stoner arcok ültek a filmen meg ők jöttek után a koncertre is. Vicces volt, amikor az egyik a filmben szereplő zenekar, a Dali’s Llama egyik tagja interjúzott, és arra a kérdésre, hogy szerintük mennyire volt inspiráló a desert rock más zenészekre a világban, csak annyit mondott: ma este fellép velünk egy zenekar Budapestről, akik azt vallják, ez a stílus sarkallta őket a zenélésre. Szerinted?”

Tamás szerint azonban az azért érezhető volt, hogy ott sem mindenkinek tetszik, hogy a fent említett zenekaroknak, és főleg Josh Homme mainstream-áttörésének köszönhetően már egészen mást jelent ez a stílus Európában, mint a műfaj bölcsőjében. Szabolcs ezt egy a filmben elhangzó sztorival jellemzi:

Homme nyilatkozta a filmben, hogy még fiatalon, amikor a Kyuss-szal elkezdtek ismertek lenni, akkor még azt mondogatták neki, hogy do it well, man (csináld jól), amikor aztán beindultak a sikerek, már inkább úgy hangzott ez a mondat, hogy don’t do it too well (ne csináld túl jól).

©

A zenekar a legendás Rancho de La Luna stúdióhoz is ellátogatott, ahol például a kultikus The Desert Sessions című lemez készült, vagy ahol olyan arcok fordultak meg, mint Dave Grohl, Mark Lanegan, az Arctic Monkeys vagy Kurt Vile. "Onnan sajnos elhajtott minket egy néni, mondván, hogy ez privát terület, úgyhogy ez nem jött össze. De legalább közelről láthattuk ahol a számunkra fontos lemezek születtek."

Nem egy zenekart, hanem a régiót kéne tolni a tengerentúlon

A turné egyik nagy tanulsága volt, hogy technikai felszereltségben egészen mások a körülmények Amerikában. „Ott az ilyen kis helyek nincsenek kihangosítva, és beállás sincs a koncertek előtt. Volt egy kis daráló jellege az estéknek, de ott ez így megy, egyszerűen hozzá kellett edződnünk” – meséli Tamás. Szabolcs még pozitívumként említi azt is, hogy legközelebb már tudni fogják, melyik promótert, melyik zenekart érdemes megint felkeresniük. "A Howlish például iszonyat jó zenekar, őket szívesen elcsábítnám Magyarországra is" – teszi hozzá.

A Run Over Dogs most úgy tervezi, visszatérnek még Amerikába. Ebben akár a Kiss menedzsere, Angus Vail is segíthet a zenekarnak. „A menedzserünk ült le beszélgetni vele. Angus azt ajánlotta, hogy a régióból kellene egyfajta zenei csomagot összeállítani, és azzal lehet egyszerűbb lenne promótálni ezt a színteret kint. Abban viszont biztos tud nekünk segíteni, hogy legközelebb akár nagy, számunkra is fontos zenekarok előtt léphessünk fel” – árulta el Szabolcs.

A Run Over Dogs számára azonban idén a nyár a szokásosnál is sűrűbb lesz. Egyrészt bekerültek a Nagy-Szín-Pad versenybe, másrészt idén szinte végig tudják turnézni a hazai fesztiválokat. Nemsokára pedig első erdélyi turnéjukra indulnak a Midnight Barbers zenekarral. „Az énekesüknek , Ben Rowntree-nek azért is fontos ez a turné, mert ő Romániában született.  Az angol nevelőszülei a kilencvenes években Bukarestben voltak, és egy évesen fogadták örökbe egy árvaházból, látva az ottani állapotokat. Emlékei ugyan nincsenek, de még sohasem járt abban az országban, ahol  született, úgyhogy különösen várja ezt a turnét.”

A Run Over Dogs Magyarországon klubkoncerten az erdélyi turné előtt még az Akváriumban és Pécsen csíphető el.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

A Nébih nem ült fel a feketekaja-trendnek

A Nébih nem ült fel a feketekaja-trendnek

Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Fotó: Egyre csak várja az öreg boxer a kisújszállási tűzbe veszett gazdáját

Fotó: Egyre csak várja az öreg boxer a kisújszállási tűzbe veszett gazdáját