szerző:
hvg.hu

A Vígszínház 120. születésnapjára rendezett vasárnapi gálán a TÁP színház breakzenére adta elő a Himnuszt, és ez a jelek szerint nem mindenkinek tetszett. A 444.hu úgy tudja, hogy hétfőn többen panaszt tettek az Országgyűlés Kulturális bizottságának, amelynek a jobbikus Dúró Dóra az elnöke.

A vasárnapi vígszínházi gálán egykori és mostani művészek mellett egyedüli független társaságként meghívták a TÁP színházat is, amelynek több tagja játszik a Vígszínházban. A TÁP a Himnuszt nem az ismert zenei kísérettel, hanem ezúttal egy break számra adta elő, és emiatt többen panaszt tettek az Országgyűlés Kulturális Bizottságánál.

A 444.hu úgy tudja: az egyik panaszos szerint konkrét bűncselekmény történt, mert nagy nyilvánosság előtt sértették meg a nemzeti jelképet, amit a Btk. szankcionál.

A panaszok miatt a bizottság kabinetfőnöke, Szávay László, a szintén jobbikos Szávay István testvére bekérette a jelenetről készített felvételeket, hogy azokat tanulmányozhassák.

A lap megkereste Vajdai Vilmost, a TÁP Színház alapítóját, aki elmondta, hogy a társulat Minden rossz varieté című műsorának állandó eleme a himnusz zenei újrafeldolgozása. A szöveghez sosem nyúlnak, de a zenei kíséret mindig változik. Így akarnak fellépni azzal a kurzussal szemben, amelyik meg akarja határozni, hogyan szabad hazafinak lenni – magyarázta.

A cikkben emlékeztetnek: Vajdai rövid vasárnapi beszédében a kulturális kormányzatnak is beszólt, amikor a kulturális finanszírozás lepucolásáról, a színházi lapok és Fischer Iván finanszírozásának leállításáról beszélt. "Baszódjanak meg” – tette hozzá a beszámoló szerint.

Himnusz-variációk a kormánytól és popzenészektől

Az Orbán-kormány regnálása alatt egyébként kétszer már kormányzati kezdeményezésre is változtattak a Himnuszon. Egy ízben a sportversenyek kedvéért pattogósabbá és rövidebbé írták át, korábban Réthelyi miniszter kezdeményezésére három hanggal mélyebbre.

Az első Orbán-kormány idején az Anima Sound System feldolgozás okozott botrányt és vezetett parlamenti interpellációhoz, legutóbb pedig Dopemannek kellett egyik dala miatt pereskednie, mivel abban felhasználta Erkel zenéjét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Álom volt, de talán sose lesz valóság, hogy az irodákban ne álljon hegyekben a papír

Álom volt, de talán sose lesz valóság, hogy az irodákban ne álljon hegyekben a papír

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

Megindult a domb egy útépítés miatt

Megindult a domb egy útépítés miatt

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés