szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vígszínház 120. születésnapjára rendezett vasárnapi gálán a TÁP színház breakzenére adta elő a Himnuszt, és ez a jelek szerint nem mindenkinek tetszett. A 444.hu úgy tudja, hogy hétfőn többen panaszt tettek az Országgyűlés Kulturális bizottságának, amelynek a jobbikus Dúró Dóra az elnöke.

A vasárnapi vígszínházi gálán egykori és mostani művészek mellett egyedüli független társaságként meghívták a TÁP színházat is, amelynek több tagja játszik a Vígszínházban. A TÁP a Himnuszt nem az ismert zenei kísérettel, hanem ezúttal egy break számra adta elő, és emiatt többen panaszt tettek az Országgyűlés Kulturális Bizottságánál.

A 444.hu úgy tudja: az egyik panaszos szerint konkrét bűncselekmény történt, mert nagy nyilvánosság előtt sértették meg a nemzeti jelképet, amit a Btk. szankcionál.

A panaszok miatt a bizottság kabinetfőnöke, Szávay László, a szintén jobbikos Szávay István testvére bekérette a jelenetről készített felvételeket, hogy azokat tanulmányozhassák.

A lap megkereste Vajdai Vilmost, a TÁP Színház alapítóját, aki elmondta, hogy a társulat Minden rossz varieté című műsorának állandó eleme a himnusz zenei újrafeldolgozása. A szöveghez sosem nyúlnak, de a zenei kíséret mindig változik. Így akarnak fellépni azzal a kurzussal szemben, amelyik meg akarja határozni, hogyan szabad hazafinak lenni – magyarázta.

A cikkben emlékeztetnek: Vajdai rövid vasárnapi beszédében a kulturális kormányzatnak is beszólt, amikor a kulturális finanszírozás lepucolásáról, a színházi lapok és Fischer Iván finanszírozásának leállításáról beszélt. "Baszódjanak meg” – tette hozzá a beszámoló szerint.

Himnusz-variációk a kormánytól és popzenészektől

Az Orbán-kormány regnálása alatt egyébként kétszer már kormányzati kezdeményezésre is változtattak a Himnuszon. Egy ízben a sportversenyek kedvéért pattogósabbá és rövidebbé írták át, korábban Réthelyi miniszter kezdeményezésére három hanggal mélyebbre.

Az első Orbán-kormány idején az Anima Sound System feldolgozás okozott botrányt és vezetett parlamenti interpellációhoz, legutóbb pedig Dopemannek kellett egyik dala miatt pereskednie, mivel abban felhasználta Erkel zenéjét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!