szerző:
Balla Árpád
Tetszett a cikk?

Persze voltak a több évtizedes nagy slágerek is, de alapvetően az új lemezre épült, így nosztalgikusnak semmiképpen nem mondható a pénteki Iron Maiden-show. Sűrű pirotechnika, hatalmas kivetítő, az elmaradhatatlan Eddie és heavy metal a VOLT-on.

Valamiért ma is tömegeket mozgat meg (sőt, egyfajta reneszánszát éli) világszerte, így itthon is a múlt század utolsó harmadában alakult, de még ma is aktív angol-szász hard rock zene. És legtöbbször – bár arra is van példa - nem „önmaguk emlékzenekaraként” működnek, nem ugyanazokat a dolgokat ismételgetik, hanem a mához szól a zúzásuk.

©

Pénteken a Tankcsapda után, a főszínpadon az angol Iron Maiden lépett fel. A Bruce Dickinson énekes, Steve Harris basszusgitáros, Janick Gers, Dave Murray, Adrian Smith szóló gitárosok és Nicko McBrain dobos által alkotott zenekar nem kis szerepet játszott abban, hogy erre a napra minden jegy már elővételben elkelt.

 

©

Már Csorna környékén látni lehetett a zenekar emblémájával díszített pólót viselő embereket, és minél közelebb került a látogató a koncert helyszínéhez, annál nagyobb lett az egy főre jutó rajongók nemzetközi (osztrák, horvát, szlovák, cseh) és azért jelentős túlsúlyban lévő magyar tábora. Eltéveszteni nem lehet a rajongókat, valószínűleg ez a zenekar az, amely a legjelentősebb bevételre tesz szert a pólóinak népszerűségéből, úgyhogy ránézésre meg lehet állapítani, ki a „maidenes”.

Már a Tankcsapda megtöltötte a két, egymásra merőlegesen felállított színpad előtti nézőteret, de amikor az utolsó szám utolsó taktusa is elhalkult, a szokásoktól eltérően kevés ember indult a betevő sörért, maradtak, ahol voltak, hogy minél jobb helyet szerezzenek maguknak a koncertre.

©

Pontban kilenckor megszólalt a felvezető zene, s bár még senki nem volt látható, a rajongók ezrei indították el a mobiljaikat, hogy filmre vegyék a kezdetet.

A nosztalgia zenekar címkére a nagyérdemű is rácáfolt: nem állítom, hogy nem volt képviselve az idősebb korosztály, de ahogy Bruce Dickinson az egyik szám felvezetésében meg is jegyezte: „A következő darabot akkor írtuk, amikor a többségetek még meg sem született.” És ez nem is túlzás: legalább annyi tini és 20-as éveiben járó rocker élvezte a jellegzetes hangzású zenét, mint a negyven-ötven éves korosztály.

Valóban nem ma kezdték a szakmát a zenészek, de a színpadi mozgás semmit nem árult el arról, hogy bizony a tagok már közel járnak a 6. X-hez.

 

©

Dickinson többször átöltözött, betöltötte az emeletes színpadot, hol itt, hol ott bukkant fel. A gitárosok ugráltak, bohóckodtak, miközben egymás után hangzottak el az új lemezükről (Book of Souls) ismerős dallamok, amelybe persze belekeveredtek az elmaradhatatlan „slágerek”, mint a Number of the Beast, The Children of the Damned, Powerslave, Bloodbrothers stb.

Egy-egy kezdő riffnél a tömeg hangosan fejezte ki a tetszését. Az énekes átkötő szövegeit – dacára a statisztikai adatoknak – elég sokan megértették, mert a megfelelő reakciókat váltotta ki.

 

©

A számok alatt a fényhatások mellett megjelentek természetesen a Maidenre jellemző kiegészítők: volt tűz, változó háttérkép, és többféle szoborként megjelent a színpadon Eddie is, a zenekar arca, különféle alakokban, egy ízben egy 3 méteres, élő, mozgó figura képében is. A távolabb állókat több hatalmas kivetítő hozta közelebb a pódiumhoz.

A két órás koncertet végignézve biztosan mondható, hogy az Iron Maiden és más, hasonlóan markáns, heavy metal zenét játszó zenekarok még évtizedekig jelen lesznek, és képesek lesznek megtölteni a sportcsarnokokat, és komoly vonzerőt jelentenek a különböző korosztályok számára.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!