szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy szegedi gyógytornász, Kalmár Nagy Klára Laura a speciális módszerével segítette Kulka János felépülését már egészen hamar a műtét után. A színész ma már finommozgásokra is képes.

Egy szegedi gyógytornász, Kalmár Nagy Klára Laura segíti a felépülésben Kulka Jánost, aki április közepén kapott sztrókot, emiatt pedig lebénult az egyik oldala. A Délmagyarország azt írja, a színész és a terapeuta még gyerekkorukból Szegedről ismerik egymást, most pedig a gyógytornász segíti Kulkát, akinek egy logopédus is a segítségére van a beszédkészség visszaszerzésében.

Kalmár Nagy Klára Laura a család kérésére már kilenc nappal az életmentő agyműtét után elkezdte kezelni a színművészt, bejárt hozzá az intenzív osztályra, hogy a saját módszerét alkalmazza, de azóta is hetente kétszer-háromszor találkoznak Budapesten, hogy három-három órán keresztül tornáztassa Kulkát. 

A gyógytornász a lapnak elmondta, nem várt nagy lendülettel haladnak, amiben szerinte szerepe van annak is, hogy a színész betegsége előtt jó kondícióban volt, a lehető legkorábban elkezdték a kezelését, valamint Kulka kezdettől önállóan is hatalmas akaraterővel és fegyelmezetten gyakorol. Kulka János így ma már minden gond nélkül szendvicset készít, késsel-villával eszik, ír, autót vezet, teniszütővel gyakorol, jár-kel, sőt még olyan finommozgásokra is képes, mint hogy gombostűt vegyen fel az asztalról, és a hegyével megérintse a felületét. Most a színész jobb karjának a további erősítése a cél.

Kalmár Nagy Klára Laura elmondta, neki az a módszere, hogy nem csak megvárja az agysérülés után, hogy magához térjen a központi idegrendszer, hanem a mozdulatlan kéz felől olyan jeleket küldenek, mintha az mozogna, és ezzel stimulálják az agy sérült részeit.

Üzent Kulka János: "Jól vagyok!"

Az áprilisban stroke-ot kapott színész most először szólalt meg betegségével kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!