szerző:
hvg.hu

A Kaliforniai álom most Torontóból hozta el a közönség által megszavazott fődíjat, amit az elmúlt években a később a legjobb filmes Oscar-díjig menetelő 12 év rabszolgaság, A király beszéde és a Gettómilliomos is elnyert.

Az Emma Stone és Ryan Gosling főszereplésével forgatott romantikus film már a Velencei Filmfesztiválon is sikert aratott, de a torontói győzelem után már egyértelműen a jövő évi Oscar-gála egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő. Korábban a kanadai közönség által jutalmazott Gettómilliomos, A király beszéde és a 12 év rabszolgaság is elnyerte a legjobb film Oscar-szobrát.

Tavaly Lenny Abrahamson A szoba című drámája kapta a fesztivál közönségdíját, amelyet később négy Oscarra neveztek – köztük a legjobb film kategóriájában –, és a női főszereplő, Brie Larson győzni is tudott..

A Kaliforniai álomban Stone egy olyan színésznőt alakít, aki meghallgatásról meghallgatásra jár Los Angelesben, majd megismerkedik egy dzsesszzongoristával (Gosling), aki igyekszik hű maradni ahhoz a zenéhez, amelyben hisz.

Ryan Gosling, Emma Stone és a szintén a filmben szereplő John Legend
©

Damien Chazelle hat évvel ezelőtt írta a Kaliforniai álom forgatókönyvét, ám mindaddig nem talált támogatókra, amíg 2014-ben a Whiplash című filmjével be nem került a legjobb film-kategória Oscar-mezőnyébe. A feltörekvő ifjú dzsesszdobosról szóló produkció végül 3 Oscart kapott: a legjobb férfi mellékszereplő (J.K. Simmons), a legjobb vágás és a legjobb hangkeverés díját.

Emma Stone a Kaliforniai álomban nyújtott játékáért Velencében a legjobb színésznő díját vehette át. A film decemberben kerül a magyar mozikba.

A Torontói Filmfesztivál nemzetközi versenyprogramjában vetített alkotások közül Pablo Larraín Jackie című életrajzi filmje kapott díjat. A film Jacqueline Kennedy portréját vázolja fel a férje, John F. Kennedy elnök meggyilkolása utáni napok eseményeinek tükrében. A first ladyt megformáló Natalie Portman épp Emma Stone nagy kihívója lehet a női főszereplő Oscarjára nézve.

Natalie Portman a Jackie c. filmben
©

A torontói közönség a dokumentumfilmek közül Raoul Peck I Am Not Your Negro című produkcióját díjazta. Peck filmje Martin Luther King Jr., Malcolm X és Medgar Evers életét és meggyilkolását idézte fel.

A fesztivál legjobb ázsiai premierjének szánt Netpac-díjat Maysaloun Hamoud In Between című alkotása kapta, amely három, Tel-Avivban élő palesztin nőről szól.

Az Oscar-esélyes filmeket tartogató nagy fesztiválok közül még hátravan a New York-i Filmfesztivál, illetve a Los Angelsben megrendezendő AFI Filmfesztivál.

Hogy lehet ellenállni ennek a musicalnek? - előzetes

Emma Stone és Ryan Gosling az év legvarázslatosabb filmjét hozhatja a Kaliforniai álomban - itt egy újabb előzetes a Whiplash rendezőjének új filmjéhez.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Patkányszámláló Facebook-oldalt indított a Párbeszéd

Patkányszámláló Facebook-oldalt indított a Párbeszéd

Cseh mini-divatterepjáró: kistestvért kap a Skoda Karoq és Kodiaq

Cseh mini-divatterepjáró: kistestvért kap a Skoda Karoq és Kodiaq

Túszejtés miatt kiürítették a kölni pályaudvart

Túszejtés miatt kiürítették a kölni pályaudvart

Közel kétezer sertés pusztult el Alsómocsoládon

Közel kétezer sertés pusztult el Alsómocsoládon

A TV2 napi agymosása: Orbán már szimbólum és felrázza a kishitű, irigy magyarokat

A TV2 napi agymosása: Orbán már szimbólum és felrázza a kishitű, irigy magyarokat