szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor tanácsadója igyekezett elmagyarázni Orbán Viktor sajtófőnökének, mit is kellene jelentsen a sajtó szabadsága. Hangsúlyozva, hogy a megszüntetett lap számára elfogadhatatlan dolgokat is leírt, Szőcs kijelentette, a szólásszabadság nem arról szól, hogy csak valamely párt vagy újság nézeteivel rokonszenvezünk.

Újabb közleményt adott ki pénteken Szőcs Géza, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója, akinek a héten Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke szúrt oda, miután mondott néhány szót a felfüggesztett Népszabadság védelmében. Szőcs most hosszabban fejtette ki véleményét a lap megszüntetésével és a média sokszínűségével kapcsolatban.

Havasi lazán "a balos szubkultúrárhoz vonzódó" valakinek nevezte Szőcs Gézát, miután a volt kulturális államtitkár azt mondta "rendkívüli csapásnak érzi a magyar sajtószabadságra nézve", hogy megszüntették a Népszabadságot. Hozzátette: "nagyon sajnálom mindazt, ami történt".

Szőcs pénteki közleményében emlékeztetett, a napokban nyílt levélben utasította vissza a PEN Club próbálkozását, amellyel szerinte a nemzetközi szövetség bele akart szólni a Magyar PEN Club működésébe. (A PEN Club arra sürgette a magyar szövetséget, hogy foglaljon állást politikai ügyekben.) Szőcs a németeknek írt válaszlevélben leszögezte, hogy Magyarországon minden író és újságíró szabadon közölheti véleményét bármiről. Ezt követően a Hír Tv kérdésére tette ominózus nyilatkozatát a Népszabadság megszüntetéséről.

"Sokak ellentmondást látnak e két állásfoglalás között: nem értik, hogy a fenti vélemények miképp férhetnek meg egymás mellett" – írta Szőcs pénteki közleményében. "Úgy, hogy azt a sajtószabadságot, amelyet éppen a Népszabadság létezése is fémjelzett, sérülés fenyegeti a lap megszűnésével. A sajtószabadság sérülésével pedig sérül a nemzet joga a pluralizmushoz, a sokszínűséghez, a nézetek és vélemények gazdagságához. A Népszabadság egy világnézeti és politikai alternatívát jelentett, és nem volna helyes alternatívák nélkül gondolkodnunk. A sajtószabadság egy rendszer. Ha kiesik egy eleme, működésében zavar keletkezhet" – magyarázta Szűcs Havasi Bertalannak, akinek amúgy szakmájánál fogva jártasnak kellene lennie a sajtószabadság kérdéseiben.

Lehet, hogy legjobban egy bizonyos színt szeretek. De nem szeretnék egy olyan világot, amely kizárólag ilyen színű. Már a kontraszt kedvéért sem: hiszen a világon minden: valamihez képest valamilyen

– magyarázta. Szőcs szerint a Népszabadság számára elfogadhatatlan dolgokat is leírt, "személyemmel kapcsolatban is jelentek meg benne észbontó valótlanságok", de ebben a történetben nem az ő személye az érdekes – hangsúlyozta.

"Fenyegetőnek látom az archívum eltüntetésének kockázatát is. Az az archívum közös múltunk része, lenyomata. Ezt eltüntetni olyan, mint beletörölni a nemzet kollektív memóriájába. Ha csak a fotókat nézem – az is sok százezer felvétel" – folytatta Szőcs.

"Amikor elfogadom a parlamentarizmus eszméjét, ez nem azt jelenti, mintha mindennel egyetértenék, ami a parlamentben elhangzik. Azzal értek egyet, hogy mindazt ki lehessen mondani, amit ott fontosnak tartanak elmondani a képviselők." Hasonlóképpen, a szólásszabadság sem jelentheti azt, hogy csak valamely párt vagy újság nézeteivel rokonszenvezünk. "Nem azzal értünk egyet, amit mondanak – hanem azzal, hogy nézeteiket elmondhassák és megírhassák" – üzente Szőcs Géza, hozzátéve, hogy ez a meggyőződés talán naiv, talán időszerűtlen, talán romantikus, "afféle költőknek való levetett holmi".

Havasit nem hatotta meg Szőcs levele

Szőcs közleményével kapcsolatban a hvg.hu levélben érdeklődött Havasinál, még mindig ugyanúgy kommentálja-e Szőcs Géza véleményét a Népszabadságról, továbbra is csak egy balos szubkultúrához vonzódó embernek tartja, vagy megköveti őt a fent idézett szavaiért? A sajtófőnök annyit üzent: "Természetesen ugyanúgy kommentáljuk."

Szőcsék üzengetésével kapcsolatban a héten szerzőnk, Seres László is kifejtette véleményét:

A nap, amikor Orbán sajtófőnöke belerúgott Orbán tanácsadójába

Rövid bevezetés a kormányzati sunyiságba és jellemtelenségbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!