szerző:
- esel -
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rövid bevezetés a kormányzati sunyiságba és jellemtelenségbe.

Jó, akkor most már hivatalos: a kormányzat hivatalosan sem lát semmi problémát a Pecina-féle osztrák-magyar K.u.K. piacgazdaság működésében, akinek pedig egy őszinte rezdülés erejéig van mersze problémát látni benne, azt nevetségessé teszik. Még akkor is, ha ők nímandok, a nevetségessé tett ember pedig egy Szőcs Géza.

Történt ugyanis, hogy a volt kulturális államtitkár – nem mellesleg a mai napig a miniszterelnök kulturális főtanácsadója – a Hír Tv-ben sajnálatát fejezte ki a Népszabadság, de főleg online archívumának eltűnése miatt: "rendkívüli csapásnak érzem ezt a magyar sajtószabadságra nézve, nagyon sajnálom mindazt, ami történt". Ilyen mozzanat a NER-ben nem maradhat megtorolatlan, itt egy a tábor, egy a nyelvezet és egy az üzenet.

Szólva lett tehát Havasi Bertalannak: figyu Berci, úgy rúgd le a fejét a Gézának, mint az Árpi azoknak a nyuggereknek, de csak szimbólikusan, értve vagyok? Berci pedig megszólalt:

Érthető, hogy vannak, akik vonzódnak a balos szubkultúrához, és nekik most hiányérzetük van.

Ennyike. Így bánik ez a rendszer a sajátjaival. Így lesz egy Szőcs Gézából "vannak, akik", tekintet nélkül arra, ki és mi ő, és még mázlija van, hogy ma él, pár évtizede már ott ülne a messze Kolimán, valamelyik egy-a-táborban.

Az esetből teljesen egyértelművé vált, amit talán eddig sem kérdőjelezett meg senki: akár kézivezérelte osztrák strómanja lépését, akár nem, a NER kifejezetten üdvösnek tartja a vezető magyar politikai napilap "gazdasági okokból" történő "felfüggesztését". Nézzük csak a pártállam kiszolgálóinak főbb reakcióit:

- Hiányozni fognak a Népszabadság tudósítói, de jó szakembereknek tartja őket, így biztos lesz egzisztenciájuk (Lázár János);

- A kormány a lap felfüggesztését gazdasági döntésnek tekinti, és ha van politikai felelősség, akkor az az MSZP-é, amely eladta a részesedését a lapban (Dömötör Csaba);

- Épp itt az ideje, hogy bezárjon a Népszabadság váratlanul (Németh Szilárd);

- Az írott lapok piacán a Népszabadság megszűnését követően is két ellenzékinek tekinthető és két kormánypárti kiadvány szerepel, és "jó okkal feltételezhető", hogy előbbiek magasabb példányszámban jelennek meg (Gulyás Gergely)

- A Kádár-rendszer egyik legutolsó, legaljasabb „műhelye” tűnik el talán örökre (Bayer Zsolt);

- A sors megkésve, de igazságot szolgáltat, mert a Nagy Imrét kivégző kommunista bagázs zászlós médiahajójának, a Szabad Nép nevű lapnak örökségét vállaló Népszabadság megszűnését nem fogja nemzeti gyász követni (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány).

Itt tartunk most, a rendszer támogatóinak miheztartása végett. Hogy is mondta McLuhan, más kontextusban? "A médium maga az üzenet."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!