szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kolozsváron született színésznő kedden hajnalban hunyt el.

Saját halottjának tekinti az életének 89. évében keddre virradó hajnalban elhunyt Bara Margit Kossuth- és Balázs Béla-díjas színésznőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A Kultúráért Felelős Államtitkárság MTI-hez eljutatott szerdai közleménye szerint Bara Margit emlékezetes színpadi és múlhatatlan értékű filmes alakításai, tiszta személyisége felejthetetlen a szakma és a közönség számára.

Bara Margit 1928-ban született Kolozsváron. Színészi pályafutását a Kolozsvári Magyar Színházban kezdte, ahol 1945-től tíz éven át játszott, miközben egy évet elvégzett a Színművészeti Akadémián. 1955-ben Magyarországra települt át. A Petőfi Színház, majd a Nemzeti Színház társulatában lépett fel, közben számos filmben is játszott, így többek között a Bakaruhában, Ház a sziklák alatt, Szegény gazdagok, Hideg napok című alkotásokban aratott sikert.

Kimagaslóan tehetséges színészi és filmművészi munkásságáért 1967-ben Balázs Béla-díjjal, 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2002-ben Kossuth-díjat, 2011-ben, a 42. Magyar Filmszemlén életműdíjat kapott – idézi fel a közlemény.

Elhunyt Bara Margit

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas színésznő hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el - erősítette meg a család a 24.hu értesülését. A művészt a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!