szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapesti dizájnerdrog-függők, idősekről gondoskodó szociorobotok, országhatárokon felhúzott falak és akaratuk ellenére kiházasított nők – ez csak négy téma, amivel a jövő héten induló Verzió Filmfesztivál foglalkozik. Összesen nyolc dokumentumfilmet ajánlunk most a fesztivál gazdag programkínálatából.

Sonita

Nem véletlenül választották ezt a többszörös díjnyertes iráni alkotást a fesztivál nyitófilmjének: az emberi jogokkal, a nők jogaival és a menekültkérdéssel is kimerítően foglalkozó Verzió egy olyan filmre talált, amelyben ezek mind együtt jelennek meg.

A film címszereplője egy 18 éves afgán menekült, aki papírok nélkül él Teheránban. Sonita annak ellenére szeretne elérni célját, hogy énekes és zenész váljon belőle, hogy ez ellentmond mind az iráni konzervatív hagyományokkal, mind a szigorú, patriarchális családjának felfogásával. Álmainak legfőbb gátja saját édesanyja, aki arra készül, hogy 9000 dollárért kiházasítsa a lányt. Ráadásul Iránban kizárólag a férfiaknak szabad énekelniük. Sonita történetébe végül a dokumentumfilm rendezője kénytelen beleavatkozni.

A (dokumentum)film és a valóság nagyon vékony határvonalán táncoló alkotást elkíséri Budapestre a rendezőnő, Rokhsareh Ghaem Maghami is, akivel a nyitóesemény után közönségbeszélgetés is lesz.

Vetítik: november 8, 19.00 (Toldi); november 11, 20.00 (Kino); november 12, 18.15 (Toldi)

A nevem Alice

Lehet, hogy még nem akarjuk magunknak sem beismerni, de ez a film lehet a nem is olyan távoli jövőnket vetíti előre. A kortárs fikciós filmek és sorozatok egyik legfontosabb témája a mesterséges intelligencia térhódítása, dokumentumfilm azonban még nem sűrűn nyúlt ehhez a témához. A nevem Alice ezt a hiányosságot pótolja, hiszen egy úgynevezett szociorobotot, a címszereplő Alice-t mutatja be, aki három idős ember magányán próbál enyhíteni. Robot és ember viszonya még sosem volt ennyire kézzelfogható közelségben.

Vetítik: november 9, 16.15 (Toldi); november 13, 20.00 (Művész)

Falak

Donald Trump kampányának egyik sokat idézett sarokpontja lett a Mexikó és Amerika közötti fal megerősítése, így talán a film alkotóit lephette meg a legjobban mennyire aktuális lett hirtelen a téma. (Igaz, a magyar-szerb határon felhúzott kerítés a film készítésékor még nem is létezett). A film készítői azonban nem általánosságban mutatják be a Zimbabwe és Dél-Afrika, India és Banglades, valamint Spanyolország és Marokkó között húzódó falakat, hanem inkább az ott élő emberek történetei alapján mesélnek a különleges határhelyzetben élők hétköznapjairól.

Vetítik: november 9, 18.00 (Toldi); november 10, 18.00 (Kino)

MUROS TRAILER

Web: www.wallsmuros.com Facebook: www.facebook.com/wallsmuros Twitter: www.twitter.com/wallsmuros

Demokrácia

Kevés unalmasabb témát tudnánk elképzelni egy dokumentum- vagy akár egy játékfilmnek, mint az uniós politika, az európai döntéshozás világa. De az is igaz, hogy kevés ennél fontosabb téma létezik ma az európai államok polgárai számára. David Bernet filmje azonban végrehajtja a bravúrt, és úgy szól különböző jogalkotási folyamatokról, hogy azt egy-egy kémthriller is megirigyelné. Tárgyalások, lobbisták, aktivisták, agytrösztök, jelentések és mindent eldöntő folyosói beszélgetések egyaránt feltűnnek a filmben, amely a német Zöld Párt egyik politikusának reménytelennek tűnő harcát követi a digitális kor adatvédelmi visszaéléseivel szemben.

Vetítik: november 9, 18.00 (Toldi); november 12, 16.15 (Művész)

Dizájneren

A dizájnerdrogokról már talán mindenki hallott, ha más nem, az olyan elképesztő hírekből, amelyek magukból teljesen kivetkőzött, kiszámíthatatlan, ön- és közveszélyes emberekről szólnak. Horváth Balázs elképesztő dokumentumfilmje most testközelből mutatja meg, milyen is valójában a pofátlanul olcsó szerek függőjének lenni.

Geri könnyen hozzáférhető, intravénás dizájnerdrogok függője, ha kell, a közeli óvoda udvarán vagy nyilvánosan, a Duna-parton lövi be magát, de órákkal később már csak a következő flash jár az agyában. Miután szülei kitagadták, egy fűtetlen foglaltházban élt, ahol olyan beteg lett, hogy amputálni kellett a tüdejének egy részét. Jól tudja, hogy ha nem hagyja abba a drogozást, az élete múlhat rajta, de a teste mást diktál.

daysondesigners eng trailer

This is "daysondesigners eng trailer" by on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

A Dizájneren egy olyan szubkultúrába enged mélyebb betekintést, amellyel csak a rendőrségi közleményekben és a híradók ijesztő részében találkozni.

Vetítik: november 10, 16.00 (Toldi); november 13, 14.15 (Toldi)

Mallory

Tizenhárom évig filmezni valakit igazi elhivatottságot tükröz, és azt is jelzi, hogy a film alanya megért ennyi időt. A cseh rendező Helena Třeštíková tizenhárom éven át követte a súlyos drogfüggőségben szenvedő Malloryt, aki a film egy pontján úgy dönt, új életet kezd, és megpróbál visszailleszkedni a társadalomba. Az átállás azonban enyhén szólva sem problémamentes, hiszen a peremvidékről nagyon nehéz visszatérni, így Mallory a lakás és munkakeresés során többször is majdnem megtorpan.

Vetítik: november 10, 20.00 (Művész); november 12, 20.00 (Toldi)

Soul Exodus

A klezmer zene már önmagában egy érdekes téma, de Bereczki Csaba filmje ennél többről szól: az identitáskeresésről. Négy amerikai és egy orosz zenész elhatározza, hogy felkutatják európai gyökereiket, zenéjük, családjuk eredetét és múltját, amelynek során önmagukat és saját zsidóságukat is jobban megismerik.

A Brothers Nazaroff nevű zenekar New Yorktól Párizsig, Berlinig, Budapestig, majd Nagyváradig és még tovább terjedő exodusa egy kihagyhatatlan, multikulturális roadmovie, amelynek még a zenéje is magával ragadó. Ahogy az egyik zenész mondja a filmben: „A Mennyország tengerpartján nem lesz techno”.

Vetítik: november 10, 20.15 (Toldi); november 13, 16.00 (Kino)

Behemót

Talán az idei Verzió mezőnyének legköltőibb alkotása a kínai Zhao Liang zárófilmnek választott rendezése, amely egy addig érintetlen terület teljes ipari kisajátítását meséli el. A Mongóliában játszódó történet szavak nélkül, de annál kifejezőbb képekkel mutatja be az épülő bányákat és Ordos félelmetesen lehangoló városát. Olyan történet ez az emberi kapzsiságról, amit ugyan már láthattunk többször, de ennyire plasztikusan kevesen meséltek erről mozgóképen.

Vetítik: november 13, 18.00 (Toldi)

Napokon belül kezdődik Budapest egyik legizgalmasabb fesztiválja

2016. november 8-13. között rendezik meg a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Huszonhétre emelkedett az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma

Huszonhétre emelkedett az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma

Bűnözők vagy Robin Hoodok? Gyerekeknek adakozott egy zsarolóvírust fejlesztő csapat

Bűnözők vagy Robin Hoodok? Gyerekeknek adakozott egy zsarolóvírust fejlesztő csapat

Brüsszel szerint az új menekültügyi szabályozás is uniós jogba ütközik

Brüsszel szerint az új menekültügyi szabályozás is uniós jogba ütközik