szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2016. november 8-13. között rendezik meg a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket.

A Verzióra idén 62 film érkezik, több mint 30 országból. A november 8-13. közti budapesti programot követően november 17-19. között Pécsett, Székesfehérváron és Szegeden is levetítik a fesztivál filmjeit.

Az idei Verzió a következő szekciókkal várja a látogatókat:

  • Nemzetközi panoráma – válogatás a legújabb nemzetközi rövid- és egész estés, kreatív, emberi jogi dokumentumfilmekből. A beválogatott filmek emberi jogi problémák széles skáláját mutatják be, melyek nemzetközi vagy lokális szinten meghatározzák hétköznapjainkat.
  • Magyar panoráma – aktuális társadalmi problémákra és emberi jogi kérdésekre fókuszáló magyar dokumentumfilm-válogatás a legfrissebb alkotások közül.
  • ZOOM-IN Diákfilm-verseny – versenyprogram elsőfilmeseknek és diákoknak.
  • Diákverzió – délelőtti vetítéssorozat, melyre azokat a középiskolásokat várják, akiket érdekelnek az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó kortárs filmek, és szívesen beszélgetnek is róluk.

De tematikus blokkok is lesznek. Az Úton és otthon című szekció például az integrációra és az aktív cselekvésre koncentrál, a vetítések után pedig beszélgetéseket tartanak a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködésben. A menekültekről tavaly megkezdett vita folytatásaként a migráció és integráció problémáját járja körül nyolc film és a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködésben szervezett három panelbeszélgetés. A migráció kérdését globális szinten elemzik, a svéd és német menedékkérési rendszer működésétől kezdve a moszkvai tádzsik vendégmunkások életén át a Mianmarból Kínába menekülő ta’ang kisebbség sorsáig.

A jég hátán elnevezésű blokk az északi sarkvidék környezeti átalakulását, a geopolitikát és az őslakosok jogait kutató dokumentumfilmeket takar. Ez a válogatás a klímaváltozásra és az északi őslakosok életmódjára fókuszál. A filmek azt vizsgálják, hogy az inuit, számi, nyenyec és egyéb kultúrák hogyan alakítják a környezetüket, és hogyan alakulnák át maguk is e változások hatására. A vetítéseket a Dán Nagykövetséggel együttműködésben szervezett klímakonferencia egészíti ki, koncert és kiállítás kíséri. A program kurátora Anna Stenport és Scott MacKenzie.

 

1956, a médiaforradalom címmel válogatást is szerveznek a szomszédos szocialista országok 1956 őszén készített filmhíradóiból, a mozgóképes propaganda mediális sajátosságait és eddig kevéssé vizsgált oldalát kutatva. A program kurátora Varga Balázs filmtörténész

Az integráció útjai nevet kapó workshop idén az integráció lehetséges folyamataira fókuszál, tapasztalt és kezdő filmeseknek kínál lehetőséget egy saját rövidfilm vagy trailer elkészítésére. A munkafolyamatot nemzetközileg elismert filmes szakemberek mentorálják a forgatókönyvírástól a vágásig. Az elkészült alkotásokat, jellemzően rövidfilmeket, a fesztivál végén mutatják be a nagyközönségnek, majd a fesztivál YouTube-csatornáján keresztül ingyenesen elérhetővé teszik őket.

A DunaDock Pitching Fórum és Masterclass elnevezésű háromnapos workshop során Európa élvonalbeli dokumentumfilmes szakértői segítenek projektfejlesztésben és megtanítanak, hogyan kell összevágni egy szuper trailert úgy, hogy a nemzetközi fórumok is tárt karokkal várjanak. A fórumra beválogatott filmtervek rendezőjének/producerének nyilvános pitchre, és nemzetközileg elismert tutorokkal való személyes konzultációkra lesz lehetősége. Az utolsó nap nyilvános Pitching Fórumán a legjobb project&trailer alkotója lehetőséget nyer Közép-Európa legfontosabb koprodukciós fórumán, a prágai East Doc Platformon megfigyelőként részt venni. Esténként díjnyertes dokumentumfilmeket vetítenek, amit MasterClass követ a meghívott alkotók előadásában.

A fesztivál idei helyszínei közt ott van a Toldi, a Művész, a Kino Café és az Art+ mozi, valamint a Blinken OSA Archívum és a Magnet Közösségi Ház. A bérlet (amelyet a Toldiban és a Művészben lehet megvásárolni) 5000 forintba, egy-egy jegy pedig 1000 forintba kerül.

A fesztivált Schilling Árpád rendező nyitja meg november 8-án 19 órakor, a Toldi moziban, amit a Sonita című nyitófilm követ. A filmben egy bátor afgán lány zenei karrierje és jövője kerül veszélybe, amikor anyja úgy dönt, eladja feleségnek. Néhány drámai fordulat után maga a filmrendező veszi kezébe az ügyet. A vetítés után a film rendezője, Rokhsareh Ghaem Maghami, és Oksana Sarkisova, a fesztivál igazgatója beszélget.

További információk a Verzió honlapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Az infektológus szerint a következő hetekben megugorhat a halottak száma Magyarországon

Az infektológus szerint a következő hetekben megugorhat a halottak száma Magyarországon

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt