szerző:
hvg.hu

Ha már elege van az elnökválasztás utáni sirámokból, vagy a kárörvendő ünneplésből, hallgasson bele a 90-es évek esős, rozsdás Londonjának fémes ízű kalapálásába. Szombaton Ed Rush pörgeti a lemezeket az Akváriumban.

A kilencvenes évek brit gazdaságának leszálló ágát jellemző depressziós hangulatból az indie zenekarok mellett talán a legtöbbet merítő, ennek megfelelően találóan neurofunknak elnevezett műfaj alapembere érkezik szombaton az Akváriumba. A drum'n'bass ikonikus figurájának számító Ed Rush 1992 óta foglalkozik zenéléssel. A kezdeti hiphop- és electro-próbálkozásai után az akkoriban felfutó jungle, hardcore és rave szcéna káoszában találta meg a saját hangzását producertársaival, először Nico Sykes-szal, később Matt Quinnel, művésznevén Opticallal. A szikár, hol egy külvárosi gyár, hol egy űrállomás atmoszféráját átadó darabok előállítása mellett Ed Rush már a kezdetek óta DJ-ként is tevékenykedik. Ebben a minőségében 1998-ban járt Magyarországon először, az akkor még fénykorában járó Pecsában, melynek a bontását hamarosan megkezdik. A drum'n'bass szcéna régiós fővárosának számító Budapestre ezután is gyakran ellátogatott.

 

Opticallal közösen jegyzett albumaikkal és kislemezeikkel szinte minden alkalommal új vonalat tudtak behozni az egyébként is rendkívül sokszínű és eklektikus drum'n'bass műfajába. A neurofunk megteremtésében kulcsszerepet játszó duó hatására azóta számos más előadó indult el hasonló irányban, köztük olyan magyar előadók is, mint Chris.su, a Mindscape vagy Jade.

 

November 12-én szombaton az Akváriumban lesz lehetőség meghallgatni, merre tologatja a műfaj határait mostanában Ed Rush. A budapesti drum'n'bass bulik szervezésében lassan 18 éve tevékenykedő Bladerunnaz december 30-án a duó másik tagját, Opticalt is elhozza Magyarországra. A szombati bulin fellép még az első, 1999-ben megjelnt albumát az orosz filharmonikusokkal rögzítő és több nagysikerű filmzenét is jegyző walesi breakbeatformáció, a Hybrid egyik tagja, Chris Hybrid is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Handó visszavág

Handó visszavág

Oktatási államtitkár: sokan a pénzért választják a tanári pályát

Oktatási államtitkár: sokan a pénzért választják a tanári pályát

Egy felületre csoportosítják az összes, kkv-kat érintő szolgáltatást

Egy felületre csoportosítják az összes, kkv-kat érintő szolgáltatást

Népirtásban bűnösek a vörös khmer vezetők

Népirtásban bűnösek a vörös khmer vezetők

Épp munkában volt ez a két autótolvaj, amikor elkapták őket – videó

Épp munkában volt ez a két autótolvaj, amikor elkapták őket – videó

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között