szerző:
hvg.hu

A legtöbb az egy éve elhunyt pop-ikon, David Bowie Blackstar című albumából fogyott.

A tavalyi évben 3.2 millió vinyl kelt el a brit szigeteken, ami masszív, 53 százalékos növekedés 2015-höz képest. Bowie utolsó nagylemezéből, a Blackstarból majdnem kétszer annyi kelt el, mint a listavezető 2015-ös bakelitből, Adele 25 című lemezéből.

A 2016-os lista tanulsága, hogy a bakelitlemez-eladás nagyját továbbra is főleg a klasszikus nagylemezek adják, és feltételezhető, hogy a vinylt vásárlók derékhada továbbra is a 35 pluszos korosztály. A masszív növekedés mellé kívánkozik természetesen az az információ is, hogy a bakeliteladás továbbra is csak a teljes lemezfogyás 2.6 százalékát teszi ki – úgy, hogy egyébként a fizikai lemezeladás és a legális letöltések száma is csökken, előbbi 11.7, utóbbi 29.6 százalékkal.

A teljes 2016-os lista így fest:

1. David Bowie: Blackstar
2. Amy Winehouse: Back To Black
3. Guardians of the Galaxy Mix 1 // filmzene
4. Radiohead: A Moon Shaped Pool
5. Fleetwood Mac: Rumours
6. The Stone Roses: Stone Roses
7. Bob Marley: Legend
8. The Beatles: Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
9. Prince: Purple Rain
10. Nirvana: Nevermind

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!