szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közös nyilatkozatban ítélték el a "fanatizmus és a nacionalizmus" légkörét a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt alkotások rendezői a vasárnapi Oscar-díjátadó gála előtt.

Martin Zandvliet (A homok alatt című dán háborús dráma), Hannes Holm (Az ember, akit Ovénak hívtak című svéd film), Aszgar Farhadi (Az ügyfél című iráni alkotás), Bentley Dean (Tanna című ausztrál film) és Maren Ade (Toni Erdmann című német film) nyilatkozatukat az Oscar-díjátadó előtt Hollywoodban rendezett tiltakozó gyűlésen és az amerikai filmakadémián szombaton megrendezett beszélgetésen ismertették.

A legjobb külföldi film díjáért folyó versengést idén beárnyékolja Donald Trump amerikai elnök közelmúltbeli rendelete, amely átmenetileg korlátozza az amerikai beutazást hét országból. Ennek következményeként Aszgar Farhadi iráni filmrendező és forgatókönyvíró bejelentette, hogy az utazási bizonytalanságok miatt nem vesz részt az Oscar-díj átadási ünnepségén.

"Szeretnénk hangot adni annak, hogy egyöntetűen és empatikusan elutasítjuk a fanatizmus és nacionalizmus légkörét, amelyet ma az Egyesült Államokban és oly sok más országban tapasztalunk a lakosság bizonyos rétegeiben és sajnálatra méltó módon vezető politikusok körében" – fogalmaztak a külföldi rendezők.

Függetlenül attól, hogy ki nyeri vasárnap a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat, "elutasítjuk, hogy határokban gondolkozzunk". "Ezt a díjat minden olyan embernek, művésznek, újságírónak és aktivistának ajánljuk, aki az egység és a megértés elősegítésén munkálkodik, és aki támogatja a szólásszabadságot és az emberi méltóságot" – írták.

A rendezők közös nyilatkozatát a Toni Erdmann című német film rendezője, Maren Ade fogalmazta meg, aki számos e-mailt váltott és találkozót tartott kollégáival azért, hogy kifejezzék szolidaritásukat Farhadival.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!