szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lovász László beszélt Palkovics Lászlóval, Balog Zoltánnal és Liviu Mateijel, a CEU rektorhelyettesével is az egyetemről, de miután megalkották a törvényt, kiszállt az ügyből.

A CEU fontos tudományos centrum, jó lenne a többi magyar egyetemet is erre a szintre felhozni, mondta Lovász László, az MTA elnöke a Népszavának adott interjújában. Hozzátette: nem arról van szó, hogy az állam a CEU-nak több pénzt juttat, mint a többi egyetemnek, hiszen „a CEU nem a magyar adófizetők pénzéből él".

Arra a kérdésre, hogy miként történt a kormány és a CEU közti, általa felajánlott közvetítés, az MTA elnöke azt a választ adta: „beszéltem Palkovics László államtitkár úrral, Balog Zoltán miniszter úrral és Liviu Mateijel, a CEU rektorhelyettesével is. A törvény megalkotása után változott a helyzet, azóta személyesen nem vettem részt az ügyben.”

A megoldást firtató kérdésre az MTA elnöke hárított: „a nemzetközi jogi-politikai vonatkozásokba az Akadémia nem szól bele.”  

Áder János köztársasági elnöknek írt nyílt levelére is csak annyi volt a reakció, hogy „megbeszéltük, hogy találkozunk ez ügyben”.

Az MTA elnöki posztjáért ismét induló matematikus kifejtette: A társadalmi problémákra nyitott, a női kutatók és a fiatal tudósok érdekeit szem előtt tartó Akadémiát szeretne.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Pénznyelő portál, balatoni hétvége - erre költött az elmúlt 5 évben az MSZP pártalapítványa

Pénznyelő portál, balatoni hétvége - erre költött az elmúlt 5 évben az MSZP pártalapítványa

Pécsi önkormányzat: Egyszerű trükkel több tízmillió közpénzt nyúltak le a POSZT szervezői

Pécsi önkormányzat: Egyszerű trükkel több tízmillió közpénzt nyúltak le a POSZT szervezői