szerző:
hvg.hu

A Színházi Kritikusok Céhének elnöke szerint kudarcba fulladt a próbálkozás, hogy a POSZT-on legalább sikerüljön elérni a szakmai konszenzust a beválogatott darabokról.

Mint arról korábban hírt adtunk, kihirdették az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) programjait és zsűrijeit, a hivatalos sajtóközlemény szerint a tavaly alapított, és a színházi találkozó versenyszabályzatának kidolgozásával megbízott, 16 főt számláló Szakmai Tanácsadó Testület "munkája pacifikálta a szakmát, problémamentessé és átláthatóvá tette a versenyprogram lebonyolítását”.

A testület egyik tagja, Stuber Andrea, aki a Színházi Kritikusok Céhének elnökeként vett részt a munkában, nyílt levelében azonban úgy fogalmaz, ez a problémamentes átmenet nem történt meg, és a testület munkája kudarcba fulladt. A színház.hu-n megjelent levél szerint a szakmai tanács nem élt a kapott lehetősséggel, hogy szakmai alapokon nyugvó, átlátható koncepciót dolgozzon ki a POSZT számára.

"Megítélésem szerint nem sikerült garanciális kereteket teremtenünk ahhoz, hogy a POSZT-ra fordított sokmillió forint közpénz átlátható módon és kétségbevonhatatlan szakmai indokoltsággal legyen elköltve. (..) Tudom, hogy a POSZT-ügyvezetés a továbbiakban is számít a szakmai tanácsra, mivel személyi kérdésekben – válogatók, zsűritagok – a következő évben is dönteni kell. De az idei POSZT-zsűri megválasztása meggyőzött arról, hogy felesleges részt vennem a testület további munkájában. Hiszen az ügydöntő elektronikus szavazást semmilyen egyeztetés, tárgyalás, szakmai alapú kompromisszum- és konszenzuskeresés nem előzte meg" – fogalmaz levelében Stuber, aki ezzel le is mondott további tagságáról a testületben, aki azt is nehezményezte, hogy kritikus sem lesz a POSZT válogatói között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!