szerző:
hvg.hu

Amerikai típusú karrier a NER-ben – az e heti HVG-ben Lőrinczy György portréját is olvashatjuk.

Az eddig jóformán észrevétlen művészeti menedzser a legnagyobb állami mecénás szervezet, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki székéből pöccinthette ki Orbán Viktor miniszterelnök egykori beszédíróját, a kegyvesztett Doncsev Andrást. Lőrinczy így Vidnyánszky Attila rendező mellett a legfontosabb fideszes színházipari potentáttá vált.

A HVG portréja szerint a rapid karrier első lépéseként Lőrinczy Lázár Jánossal barátkozott össze: 2012 óta a hódmezővásárhelyi művelődési ház tanácsadója. Ügyességére jellemző, hogy a kulturális kormányzásban Lázár ellenlábasának tartott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel is megtalálta a hangot, aki 2014-ben kinevezte a Budapesti Operettszínház élére. A következő évben aztán a miniszter tanácsadó testületének, a mindenható Színházművészeti Bizottságnak, majd az NKA Színházművészeti kollégiumának a miniszter által kinevezett tagja lett. Az idén pedig a Jászai Mari-díj Bizottság elnöki posztjával bővítették a portfólióját. Joggal mondta: „Nincs olyan színházművészeti pályázat, amelyre ne lenne rálátásom.”

A ma ötvenéves Lőrinczynek mindenre rálátása van, nem véletlenül mondta magát régebben előszeretettel az Operettszínház Richelieu-jének. Végül azért léphetett 2014-ben a fénybe, mert a többedik eredménytelen pályázat után akkorra vált világossá Kerényinek, hogy a Fidesz – valószínűleg Vidnyánszky ellenszenve miatt – nem fogja rá bízni újra a színházat.

A HVG informátorai szerint azért kaphatta meg Lőrinczy az Operett után az NKA-t is, mert Balog Zoltán igyekszik a három nagy előadóművészeti lobbistával (az Operaházat vezető Ókovács Szilveszterrel, a Müpát irányító Káel Csabával és a  Magyar Teátrumi Társaságot és részben a művészeti akadémiát maga mögött tudó nemzetis Vidnyánszky Attilával) szemben mindeddig súlytalan figurát helyzetbe hozni, akit ő emelt fel, és nem kell félnie, hogy önálló kultúrpolitikát gyakorol. Balog Lőrinczy kinevezésével ráadásul Lázárnak is gesztust tett.

A portrét a HVG e heti számában olvashatják.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz

Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz

A Párbeszéd kérdőre vonta Tarlóst a Lokál kizárólagos engedélye miatt

A Párbeszéd kérdőre vonta Tarlóst a Lokál kizárólagos engedélye miatt

Tavasszal derül ki, hogyan szervezik át az MTA-t

Tavasszal derül ki, hogyan szervezik át az MTA-t

Végre van egy jó hírünk a jegesmedvékről

Végre van egy jó hírünk a jegesmedvékről

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Új funkciót építettek a Google Térképbe, könnyebben elérheti a kedvenc helyeit

Új funkciót építettek a Google Térképbe, könnyebben elérheti a kedvenc helyeit