szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most akkor mi lett Tony Sopranóval? Sokan percekig pislogtak még a tévé előtt, amikor 2007-ben egy hirtelen vágással ért véget a Maffiózók, de az azonnali dühös blogposztok után ma már ünneplik a tévétörténet egyik legmerészebb húzását.

"Egyeseket szó szerint őrületbe kergetett a lezárás, míg mások pont a feloldozás/megoldás nélküli finálé tetszett a leginkább. Akárhonnan nézzük, az a bizonyos utolsó képsor még inkább popkulturális csúcsponttá tette a Sopranost" – írtuk az évezred legjobb sorozatai közt a hatodik helyet megszerző Maffiózókról készült cikkben.

2007. június 10-én küldte adásba az HBO David Chase szériájának 86., egyben utolsó részét, a Made in Americát, amelyben halálesettől megható megbékélésig elég sok minden történt, de mégis a cselekményt egy pillanat alatt félbeszakító, hirtelen feketévé váló képernyő miatt lett híres az epizód.

Az adást követő órákban már a készítőket gyávának nevező blogposztok árasztották el az internetet, miközben többen még mindig nem akarták elhinni, hogy nem csak az HBO-nál húztak ki véletlenül egy kábelt. David Chase azonban kitart az utolsó részt követő első megszólalása mellett, és tíz éve folyamatosan ugyanazt nyilatkozza: többféleképp lehet értelmezni a jelenetet, és esze ágában sincs állást foglalni egyik teória mellett sem – azaz hogy Tony túlélte vagy sem.

De a szokatlan húzás megtette a hatását, ma már egyértelműen a legtöbbet emlegetett sorozatbefejezések közé tartozik, és nem hiányozhat a legjobb finálékat összegző top 10-ekből.

A záróepizód természetesen rengeteg paródiát szült, még Hillary Clinton is csinált egy érthetetlen családi verziót 2007-es kampánya során. A leghíresebb azonban talán a Family Guy 6. évadának 5. részének legvégén látható, amikor a tipikus sorozatbeli "csak egy álom volt" befejezés kifigurázása után Brian és Stewie között a következő beszélgetés zajlik le:

- Hát nem tudom, szerintem ezzel sok embert felbosszantanál.
- Legalább nem úgy van vége, mint a Maffiózóknak, hogy a mondat közepén egysze--

Az évezred legjobb sorozatai, 15. rész: Maffiózók

A minden egyes epizódban sztoriban és megvalósításban is moziminőséget hozó Maffiózókkal minden örökre megváltozott a sorozatok világában. Ezután már senki sem nézte le a kisebb képernyőt, és az álszent sztereotípiák helyett mindenki Tony Sopranóhoz hasonlóan összetett, nem épp hibátlan hősőkre vágyott. Ráadásul a széria a gengszterfilmek kliséit is iróniával kerülte ki.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság