szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

A késő római kori ezüstkészlet még földben sejtett darabjainak felkutatására komplex régészeti vizsgálat indul. Ám a munkálatokról még a kezdeményező régészt sem értesítették.

Dénes József még februárban értesült az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának, Rétvári Bencének a hivatalos leveléből, hogy a Seuso-lelőhelyre vonatkozó javaslatát felvették a Seuso kutatási program 2017. évi tervébe. Tudomása szerint a Magyar Nemzeti Múzeum tavaszra prognosztizálta a helyszín archeológiai módszerekkel való vizsgálatát.

„Teljes titoktartásban folytak vagy folynak a Kőszárhegyen tervezett kutatások előkészületei. Mindez annyira titokban történik, hogy magam sem tudok róla semmit” – nyilatkozta megkeresésünkre Dénes József, aki a lehetőségeihez mérten folyamatosan szűkíti az ezüstkészlet szóba jöhető lelőhelyeit és jelenleg is ezt teszi.

Közben hónapok óta várja, hogy az általa szorgalmazott kutatási tippek vagy azok továbbgondolása alapján a Seuso Munkabizottság koordinátorától, illetve a Magyar Nemzeti Múzeumnak a régészeti kutatással megbízott munkatársaitól értesítést kap a munkálatok megkezdéséről.

Így festenek együtt a már ismert ezüsttárgyak az első magyar Seuso festményen – amelyet Veloz Nóra készített róluk –, de a többi után még kutatnak
©

A tervezett vagy már elvégzett régészeti kutatásokról az engedélyezésére területileg illetékes Fejér Megyei Kormányhivataltól kértünk tájékoztatást. Írásban elküldött megkeresésünkre a következőt válaszolták:

„A Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály előtt volt folyamatban több, a Seuso-kincs feltárásával kapcsolatos régészeti engedélyezési eljárás is. Konkrét eljárásokról viszont a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 68. §. értelmében nem adhat tájékoztatást a kormányhivatal.”

Tekintettel arra, hogy megkeresésünkre csak annyiban kaptunk választ, valóban van folyamatban a Seuso-kincshez kapcsolódó régészeti eljárás – sőt több is! –, így újból a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz fordulunk. Ezúttal közérdekű adatigényléssel kívánunk élni.

Ugyancsak kérdésként vetődik fel, miért nem adott eddig egyetlen tájékoztatást sem az ezüstkészlettel kapcsolatos kutatásokról a Magyar Tudományos Akadémia által három éve létrehozott Seuso Munkabizottság. 

A Seuso-kincs hét darabjának és a tárlóüstnek 2014 márciusában való Magyarországra kerülése óta szintén nem tudható, mi lesz a további ismert hét tárgynak a sora, bár Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter többször is úgy nyilatkozott a kormány informális sajtótájékoztatóin (kormányinfón), hogy előrehaladott tárgyalások folynak a megszerzésükről Lord Nordhamptontól.

Egyelőre még arról sincs hír, mikor nyílik a több időpontban is beígért Seuso-kiállítás a már Magyarországra került ezüstedényekből a Magyar Nemzeti Múzeumban. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hazai pálya: Fél órát álltunk sorba egyetlen lesiklásért, mégis örülünk

Hazai pálya: Fél órát álltunk sorba egyetlen lesiklásért, mégis örülünk

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Lapértesülés: A német kormány szerint csak 65 év alattiakat lehet majd oltani az AstraZeneca vakcinájával

Lapértesülés: A német kormány szerint csak 65 év alattiakat lehet majd oltani az AstraZeneca vakcinájával