szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A múlt héten röppent fel a hír, hogy bizonytalan időre raktárba költöztetik az akadémia képzőművészeti gyűjteményét. Most megszólalt az intézmény.

Az MTA közleménye szerint a művészeti gyűjtemény a vezetés határozott támogatását élvezi, amit az is bizonyít, hogy a közelmúltban kiegészítő forrásokat kapott szakmai feladatainak ellátására.

Az alkotások elköltöztetését az indokolja, hogy a gyűjtemény kiállítótermei állandóan beáznak, a termek felújítása ezért az építészeti szakvélemények alapján elodázhatatlan.

"Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Művészeti Gyűjteményt bárki is véglegesen be akarná záratni" – hangsúlyozták.

A képek egy részét az Elnöki tanácsteremben és a Képes teremben helyezik majd el, s a nagyközönség számára havonta egy alkalommal továbbra is láthatóak lesznek.

Az MTA szerint nem csak a gyűjtemény kiállítótereit, hanem a teljes székházat is fel kellene újítani, aminek előkészítése érdekében már 2014-ben megkezdte működését az MTA Székház Rekonstrukciós Szakértői Elnöki Bizottság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Indoklás nélkül bezárják az MTA művészeti gyűjteményét

Hivatalos tájékoztatás nélkül, bizonytalan időre raktárba költöztetik az akadémia közismert portrékat is tartalmazó képzőművészeti gyűjteményét. A képekkel foglalkozó munkatársak jövő pénteken tartják a finisszázst.

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget

Mellélőtt a BBC a Phil Spector halálát bejelentő címével

Mellélőtt a BBC a Phil Spector halálát bejelentő címével

Számok bizonyítják: sokkal kevesebb az internetes dezinformáció, mióta Trump nem twitterezhet

Számok bizonyítják: sokkal kevesebb az internetes dezinformáció, mióta Trump nem twitterezhet