szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színművész 86 évet élt.

A hírt Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala tudatta.

"A kiváló magyar színművésznő, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő színészi munkásságáért, a színpadon és filmvásznon nyújtott felejthetetlen alakításáért, a fővárosi színházakban folytatott több évtizedes színészi pályája elismeréséül kapta meg 2008-ban a Budapest díszpolgára elismerést. A Főváros és a magam nevében őszinte részvétemet fejezem ki a családnak. Schubert Évát a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti" – olvasható a Tarlós István által szignált közleményben.

Schubert Éva a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1955-ben szerzett diplomát. Ezután a Magyar Néphadsereg Színházához szerződött. 1956–57-ben a József Attila Színház tagja volt, de mivel szimpatizált az 1956-os forradalommal, büntetésből áthelyezték másik színházba.

1957–58-ban a Vidám Színpad, 1958-tól 1978-ig a Vígszínház tagja volt, majd 1978-tól újból a Vidám Színpadé.

Az egyik legintelligensebb magyar színésznőnek tartották, de mivel Aczél György nyíltan nem kedvelte művészetét, nem alakíthatott nagyobb főszerepeket. Több nyelven is beszél: németül, angolul, franciául és latinul.

1988-tól a Játékszínhez szerződött, 2004-2005-ben pedig a soproni Petőfi Színháznál játszott.

Vendégszerepelt többek között a Karinthy Színházban, a Budaörsi Játékszínben, az IBS színpadon és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is. 1995–1999 között a berlini Theater des Ostens vendégművésze is volt.

Számos kitüntetést kapott: Érdemes művész (1984), az V. kerület díszpolgára (1999), A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2001), Prima-díj (2007), Budapest díszpolgára (2013). A Kossuth-díjat 2013-ban vehette át.

2011-ben csontritkulása miatt kerekesszékbe kényszerült, több műtéten is átesett.

A rengeteg színházi szerepe mellett számos filmből is ismerhettük. Játszott például az Egy pikoló világosban (1955), a A csodacsatárban (1956), a Butaságom történetében (1965), az Ismeri a Szandi mandit?-ban (1969), a Csárdáskirálynőben (1971), a Lila akácban (1972), az Egy kicsit én... egy kicsit te-ben (1984). Utolsó filmje a 2015-ös Csonka délibáb volt.

Emellett számos tévéfilmben, -sorozatban nyújtott felejthetetlen alakítást, például az Abigélben, A fekete városban, vagy a Szomszédokban.

Nagyszerű komikus volt, népszerű kabaréjelenetek is fűződnek a nevéhez.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!