Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

A funkot, soult, hiphopot a gitárzenébe építő Muriel eddig angolnyelvű dalokkal építette karrierjét, azonban az elmúlt időszakban új inspirációkat keresett, ennek egyik leglátványosabb jele a magyar szövegű Ez a világ című dal, amely nem csak klipje miatt idézi Bob Dylant. A dalhoz készített videót először itt nézhetik meg, de ha további Muriel-dalokra kíváncsiak, akkor ne CD-t vagy streamfelületet, hanem egy papírzacskót (!) keressenek.

A Muriel legutóbbi nagylemeze, a Fountain of Fun egy.két.há rovatunkban mutatkozott be, azóta azonban a zenekar sokat változott, hiszen nem csak három új tag érkezett a zenekarba(Mihalik Ábel dobon, Szabó Árpád hegedűn, Sárkány Berci perkán) hanem hangzásban is tetten érhető néhány szembetűnő különbség a banda dalaiban. Ennek az organikus változásnak markáns jele a Muriel legújabb klipje, mely a zenekar első hivatalos magyar nyelvű dala, mindjárt egy protest-hagyományokat mutató szöveggel.

"Mindig is kihívásnak tartottuk, hogy jó magyar szöveget is írjunk az angolok mellett. Azt nem tudom, hogy sikerült-e, de könnyen kigördültek a sorok" - árulta el az Ez a világról Méhes Adrián, a Muriel énekese, aki szerint egy magyar zenekarnak a komolyabb szintlépéshez  egy igazán ütőérre tapintó,  jó magyar nyelvű dal kell, dalok kellenek.

"Ettől függetlenül a Murielnek olyan nyelvű dalai lesznek ezentúl, ahogy éppen kiszalad, de az is lehet, hogy lesz ilyen is és olyan is. Ahogy a kislemez esetében, ahol mindkét magyar dalnak volt már angol szövege is.

A Bob Dylan kultikus, sokszor megidézett klipjének (Subterranean Homesick Blues) "murielesített" változata (amely a nemrég bővebb cikkben bemutatott Népsziget elhagyott hajógyárában készült) Tóth Andris ötlete volt, aki egyben rendezője is a videónak. "A Dylan-kikacsintás nem csak a dal jellege, hanem Adrián Dylan-kattanása (már több feldolgozásestje is volt.) miatt is jó párhuzam"  -mondta kérdésünkre Jobbágy Bence, a másik Muriel-alapítótag.

Az Ez a világ a fizikai formátumban is megjelenő Doggy bag című kislemezen fog szerepelni, amely CD-tok helyett papírzacskóban kerül majd a koncertek merch-pultjábba.

"Az angolszász világban Doggy (vagy Doggie) bag-nek hívják a kajáldákban otthagyott, hazavitt maradékot, illetve az erre szolgáló zacsit, dobozt és egyéb alkalmatosságot. Az új kislemezre került dalok már régebben készen voltak valamilyen formában, de nem kerültek fel az előző nagylemezekre, így most kvázi maradékként, elviteles zacsiban juthat hozzájuk a kedves (még el nem) fogyasztó. A számok pedig tartamukban - hol komorabban, hol játékosan - a mai világról alkotnak képet Muriel-perspektívából" - magyarázta a különleges kiadés mögötti motivációt Adrián, aki szerint a sort folytatva 40 év múlva a ‘Best of’ Muriel lemez majd ételhordóban érkezhet.

A Muriel szeptember 16-án mutatja be az új kislemez dalait élőben az Akváriumban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bicsérdi Ádám Kult

Ideje levakarni róluk a magyar Red Hot Chili Peppers-címkét

Második lemezük nehezen beskatulyázható, több műfajt egyesít, de pont ez adja varázsát. A Muriel új ritmusszekciójának köszönhetően még izgalmasabban szól, a kompromisszummentesség emelheti ki őket az egyre csak izmosodó magyar mezőnyből. A próbateremben ültünk le a banda tagjaival, hogy elmeséljék, hogy léphettek fel az egyik legmenőbb berlini klubban, és hogy miért vicces néha chili- vagy épp borfesztiválon játszani. Nagyobb figyelmet érdemlő magyar zenekarokat bemutató sorozatunk, az "egy.két.há" új része a Murielt mutatja be.

Hadházy meg akarta mutatni Polt Péternek, mennyi aláírást szedett össze

Hadházy meg akarta mutatni Polt Péternek, mennyi aláírást szedett össze

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Orbán annyi pénzt osztott szét a multik között, mint még soha

Orbán annyi pénzt osztott szét a multik között, mint még soha

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?