szerző:
Németh Róbert

Layne Staley, az Alice In Chains énekese 2002. április 19-én halt meg drogtúladagolásban.

Staley 1987-ben alakította meg Jerry Cantrell gitárossal a grunge legfontosabb zenekarai közül az egyiket, az Alice In Chainst. Staley-vel a zenekar három nagylemezt jelentetett meg, az utolsó, cím nélküli 1995-ben jött ki. Halála után az együttes – új énekessel – két lemezt készített, a legutóbbi 2013-ban jött ki The Devil Puts Dinosaurs Here.

Pályafutása során gyakorlatilag folyamatosan súlyos drogfüggőséggel küzdött. 1994-ben rehabilitációs kezelésre vonult el, s eközben alakította meg többek közt a Pearl Jam ugyancsak függőséggel küszködő gitárosával, Mike McCready-vel a "rehab-szupergruppot", a Mad Seasont, mely csak egy lemezt adott ki, de az Above igen csak emlékezetesre sikeredett.

Az utolsó Staley-vel készített Alice In Chains-sorlemez (melyhez készült egy áldokumentumfilm is, The Nona Tapes címmel) után egy évvel készült még egy MTV Unplugged, s ugyanabban az évben adta utolsó hangos koncertjét a klasszikus felállásban koncertező AIC – 1996. július 3-án Kansas City-ben. Négy hónappal később Staley barátnője drogtúladagolásban meghalt. "Sose épült fel Demri halálából, nem hinném, hogy innentől folytatni akarta volna" – nyilatkozta zenészbarát, Mark Lanegan.

Ezek után már csak felbukkanásai voltak, adott néhány interjút, és összehozott egy Class Of '99 nevű szupergruppot a Rage Against The Machine, a Jane's Addiction és Porno for Pyros tagjaival, mellyel a Pink Floyd-féle Another Brick In The Wallt vették fel a Robert Rodriguez-féle horror, Az invázium filmzenéjére. 

Ez után haláláig szinte láthatalan maradt. A poptörténetírás szerint többnyire otthon lógott, festett, videójátékozott és drogozott. Állítólag majdnem ő lett az alakuló Audioslave énekese, ám végül az idén elhunyt Chris Cornell lett a befutó. Egy lakásához közeli bár dolgozója szerint gyakran betért oda, többnyire nem rendelt semmit, csak ült egy kis asztalnál, és maga elé bámult.

2002. április 19-én egykori menedzserének jelezték, hogy Staley két hete nem vett ki pénzt a bankszámlájáról. A menedzser felvette a kapcsolatot az énekes édesanyjával, aki hívta a 911-et, azaz a segélyhívó számot. A helyszínre érkező rendőrség berúgta a lakás ajtaját, ahol megtalálták Staley holttestét. Két hete halott volt, heroin és kokain keveréke, speedball végzett vele, halálakor nem volt több, mint 39 kiló.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!