szerző:
hvg.hu

Virágtengerrel emlékeznek a britek a királyi család legnagyobb hatású celebjére.

Rendkívüli időket élt meg Nagy-Britannia húsz évvel ezelőtt. Diana hercegnő hirtelen és váratlan halála az egész országot felforgatta, és a megrázó napokat az alattvalók, rajongók és polgárok mellett a királyi család is nehezen viselte.

A hercegnő halálának a húszéves évfordulóján ugyanúgy virágok borítják be a Kensington-palota környékét. (A Diana-emlékezések hátteréről szóló cikkünket itt találja.)

©

Szerdán Diana fiai, Vilmos és Harry herceg is megnézték a virágtengert, és köszönetet mondtak az üzenetekért. Meglátogatták a Diana emlékére a Kensington-palotában létrehozott Fehér Kertet, és több olyan jótékonysági szervezet képviselőjét is fogadták, akiket az édesanyjuk támogatott. A Kensington-palota volt Diana otthona 15 évig tartó házassága alatt, majd a válása után is.

Csütörtökön külön megemlékezést tartanak a londoni Mildmay Mission Aids kórházban, amelynek a hospice-részlegét Diana rendszeresen látogatta.

Diana halálának az évfordulójára több film is készült. A BBC új dokumentumfilmje, a Diana, 7 Days a hercegnő halála és a temetése között eltelt hétre fókuszál, és azért különleges, mert Vilmos és Harry herceg is felidéz benne, hogy miként élte meg ezt a hatalmas törést.

©

Egy másik, szintén erre az alkalomra készült dokumentumfilm már sokkal ellentmondásosabb, egy olyan felvételt mutat be ugyanis, amelyet Diana nem a nyilvánosságnak szánt, és olyan témákat érint, amelyek nem is a nyilvánosságra tartoznak. A Channel 4 azonban a tiltakozások ellenére bemutatta a filmet – feltehetően a nézettségi szempontokat szem előtt tartva.

Az ITV dokumentumfilmjében Harry arról beszélt, hogy nem telik el nap anélkül, hogy a bátyjával ne gondolnának arra, milyen lenne, ha az édesanyjuk még mindig élne. Tony Blair volt miniszterelnök, akinek az „emberek hercegnője” kifejezést köszönhetjük, azt mondta, biztos benne, hogy Diana folytatta volna a számára fontos ügyek felkarolását a leprától kezdve az AIDS-en át a taposóaknákig.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vándor Éva Kult

Lehetne-e még ennél is meztelenebb Diana?

Imádta a kamera, és neki is lételeme volt, hogy nézzék. De vajon Diana hercegnő nyilvánosság előtt zajló élete és halála lehet-e olyan érdekfeszítő, hogy azokat a gondolatait is megismerjük, amelyeket nem a nyilvánosságnak szánt? Húsz évvel a halála után még mindig érvényes a dilemma: mennyire lehetünk kíváncsiak mások magánéletére?