szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tudni, hogyan jött ki az öt darabból álló műért az a rekordösszeg, amekkorát idehaza a nyilvános műtárgypiacon még soha nem adtak magyar művész alkotásáért. Aba-Novák művei eddig a mostani összeg töredékéért keltek el.

Mint korábban megírtuk, 1,45 milliárd forintot szán a kormány Aba-Novák Vilmos Lengyel–magyar barátság – Pannósorozat a varsói magyar kiállítás előcsarnokához című művének a magyar állam javára történő megvásárlására. Az öt nagyméretű kép a Magyar Nemzeti Galériába kerül.

Szakértők megjegyzik, hogy ilyen témájú és méretű képek a műtárgypiacon szinte eladhatatlanok – hacsak valaki, jó kormányzati kapcsolataival, nem tudja az állam számára értékesíteni.

A beszerzési folyamat – mint az az állami műtárgyvásárlások esetében gyakorlat – átláthatatlan. Annyit tudni egy közbeszerzési tervezetből, hogy a Nagyházi Galériától vásárolja meg a művet a Miniszterelnökség.

Egy 2014-es határozat egyébként szigorúan szabályozza az állami műtárgybeszerzést: e szerint az állami vagyon felügyeletével megbízott miniszter az illetékes múzeummal intézteti a vásárlást. Az intézménynek három hivatalos értékbecslést kell beszereznie, és csak az ebből számított átlagárat lehet kifizetni a műtárgyért.

Úgy tűnik, most nincs szükség korlátozásra. De mit mondanak a szakértői vélemények? Miért nyitotta meg a kép ilyen könnyen az Orbán-kormány pénztárcáját?

Válaszok a friss HVG hetilapban!

©

 

 

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!