Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

A kérdésre a novemberi Budapest Showcase Hubon kaphatjuk meg a választ, ahova nem csak az amerikai sorozatipar vagy a reklámzenék egy-egy nagyágyúja, de a régió számos kiváló zenekara érkezik. A zeneipari fesztiválon idén a régió ígéretes bandái mellett még több magyar produkció, köztük a Ivan & The Parazol és a The Qualitons mutatkozhat be.

A tavalyi bemutatkozás után második alkalommal, ismét Magyarország lesz a kelet-európai zenei élet központja a Budapest Showcase Hub (BUSH) fesztivál alatt november közepén. A háromnapos fesztiválon a nemzetközi közönség előtt mutatkoznak be a régió legígéretesebb zenei előadói, köztük természetesen hazai zenekarok is.

Mivel a BUSH egyben szakmai rendezvény is, az esti koncertek mellett napközben kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon lehet képbe kerülni például arról, hogyan érdemes használni a YouTube-ot, a Spotify-t, vagy hogy hogyan lehet egy-egy dalt egy sikeres sorozatba vagy egy menő sörreklámba eljuttatni.

A BUSH szervezői nemrég ízelítőt adtak az idei fellépőkből, akiket sajátos módszerrel válogatnak a fesztiválra. Idén 400 zenei szakember segített összeállítani a fesztivál fellépőinek listáját, így összesen 15 kelet-európai ország 33 zenekarának lesz lehetősége bemutatkozni a BUSH közönsége előtt. A beérkezett ajánlatokat a régió potenciállal rendelkező zenekarairól egyébként a #newkidsfromthebloc néven futó, a szerevezők által életre hívott YouTube-csatornáján érdemes böngészni.

A BUSH megnyitójának progamja már ismert, a legutóbbi lemezét Amerikában rögzítő Ivan & The Parazol mellett a lengyel szintipop-produkció, a Kamp! és a Balti-államokban már komoly rajongótáborral rendelkező Noëp indítja majd a fesztivált.

Rajtuk kívül a következő együttesek már biztosan ott lesznek az idei BUSH-on:

  • Byron (RO)- Bluesos alternatívrock-banda, ami az élet nagy kérdéseire keresi a választ.
  • Mustelide (BY)- Anyanyelvén éneklő énekesnő, aki szívesen nyúl analóg szintetizátorhoz és samplerhez.
  • Helen (RO)- New age electro és költői dalszövegek egy jazz énekesnő előadásában.
  • Mart Avi (EE)- Kísérteties bariton, és teátrális modor egy viktoriánus felfedező kíváncsiságával ötvözve.
  • Acute Dose (CZ)- Adrenalin, lazulás egy parkban, laza rock és post hardcore, erdei meditáció és lelkes részeg csajozás
  • The Qualitons (HU)- Új csavar a 60-as 70-es évek mod-beat and funk zenéjében, amire még a Red Hot Chilli Peppers is kíváncsi.
  • Koloah (UA)- Vad utazás a kísérleti elektronika, a techno és az electro mezőin át.

A koncerteket megelőző szakmai programokon pedig olyan vendégek érkeznek Budapestre, mint a sorozatok zenei jogosításáért Emmy-díjra jelölt Nora Felder (Kaliforgia, Stranger Things, The OA) és a reklámszakma díjnyertes zene stylistja Jesper Gadeberg (Heineken, Audi).

A számos díjnyertes klipet készítő csapat, a Kinopravda pedig a Newkidsfromthebloc csapatával együttműködve egy a fesztiválról kiválasztott előadónak videoklipet készít.

A BUSHról további részletek a fesztivál hivatalos oldalán olvashatók.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!