szerző:
Tetszett a cikk?

Nem az első volt, de a legnagyobb hatású közszolgálati könnyűzenei adó lett a BBC Radio 1.

Elsőre egészen hihetetlennek tűnik, hogy 1967. szeptember 30., reggel 6 óra 55 perc előtt Nagy-Britanniában nem működött tisztán popzenei profilú rádió adó - pedig ez az igazság. Hiszen akkor már legalábbis 5 éve a placcon volt a Beatles, és akkor még igen megengedőek voltak a BBC popkulturális érzékenységével, hiszen a modernkori pop nem 1962-ben, hanem már jóval korábban elindult.

Az 50 évvel ezelőtti dátumot megelőzően a brit közszolgálat, 1945-től egy BBC Light Programme nevű csatornát üzemeltetett szórakoztató célokra, ami egy afféle könnyűkulturális fradikolbász volt, mindenféle műsorok egyvelege, némi könnyűzenével.

Mindeközben - hiszen közönség- és piaci igény a hatvanas évek első felében az már jócskán volt a könnyűzenei profilú rádiós ajánlatra - a ziccert mások már lecsapták. Az angol partok közelében, a felségvizek határán kóborló hajókról sugárzó zenés kalózrádiók töltötték be azt az űrt, amit a British Broadcasting Corporation egészen 1967. szeptember végéig nem töltött be. Azért beszélünk kalózrádiókról, mert 1966-ig a brit törvények szerint a rádiózás monopóliuma az azt ellenőrző brit királyi postán keresztül a BBC-é volt (a televíziózás állami monopóliumát 1954-ben oldották fel, ekkor indult az ITV). Erről a korszakról szól a Rockhajó című film.

1967. augusztusában aztán elfogadták a Marine Offences Act nevű törvényt, amely megtiltotta, hogy brit joghatóság alá eső személyek hajóról, vagy repülőgépről rádióadást sugározzanak. E törvény hatálybalépése után a legtöbb kalózrádió beszüntette a sugárzást.

A Radio 1, mely egyébként indult az inkább a középkorosztálynak szóló és nem tisztán zenei profilú (beszélgetős műsorokat és egyebeket is sugárzó) BBC Radio 2-val, egészen 1973-ig egyeduralkodó lehetett a zenei rádiós piacon. Akkortól az új szabályozás már engedélyezte helyi kereskedelmi rádiók működését. 1990-ben aztán elfogadták az úgynevezett Broadcasting Act nevű törvényt, melynek nyomán három, korábban a BBC által használt középhullámú országos frekvencián országos kereskedelmi adók indulhattak, melyek közül egy, az Absolute Radio volt könnyűzenei.

A startoló BBC Radio 1-on elhangzó első zene a Beatles-producere, George Martin által komponált Theme One, az első teljes egészében lejátszott dal pedig a Move Flowers In The Rain című dala volt.

Az induló stáb tagjai közt több, korábban kalózrádiókon dolgozó DJ is helyet kapott - hogy mást ne mondjuk, a legendás rádiós személyiség, popkulturális legenda, John Peel, aki csak maga külön fejezet a könnyűzene történetében. De a BBC Radio 1-ban debütált 1970-ben Nagy-Britannia első női DJ-je Annie Nightingale, aki a mai napig is a csatorna munkatársa. A BBC Radio 1 volt az első olyan csatorna, mely kifejezetten a meleg közönség számára készített műsort - ez volt a Loud'n'Proud, mely 1993-ban indult.

A Radio 1 az elmúlt 50 évben az európai közszolgálati zenei rádiók mintapéldánya lett, legyen szó a zenei profilról, a zenei profil formálásáról, a műsorstruktúráról, a zenei rotációs rendszerről, vagy arról, ahogyan a csatorna az emblematikus rádiós DJ-k és műsorvezetők - Alan Freemantől a már említett John Peelen vagy Zane Lowe-ön át Steve Lamacq-ig és Chris Moyles-ig - személyiségével, a személyiségekhez kapcsolódó műsorok-műsorsávok segítségével menedzseli-alakítja a csatorna arculatát.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Politikusgyerektől a rendőrfőnökig: ők képviselik külföldön Magyarországot

Politikusgyerektől a rendőrfőnökig: ők képviselik külföldön Magyarországot

Négyes karambol a Róbert Károly körúton

Négyes karambol a Róbert Károly körúton

Börtönt ostromoltak a terroristák Afganisztánban, legalább 75 bűnöző szabadult ki

Börtönt ostromoltak a terroristák Afganisztánban, legalább 75 bűnöző szabadult ki