szerző:
Tetszett a cikk?

1967-ben ezen a napon jött ki a Rolling Stone első száma.

A magazint San Franciscóban a hippi ellenkultúra epicentrumában – hol máshol? – alapította Jann Wenner és Ralph Gleason újságíró, előbbi a mai napig a lap kiadója. Az első, még tabloid formátumú szám első oldalán John Lennon szerepelt katonai ruhában (a Beatles tagja a How I Won The War című filmben szerepelt akkor). Az első vezércikk a monterey-i fesztiválról szólt.

A lapot Wenner (családjától és leendő felesége szüleitől) kölcsönkért 7500 dollárjából alapították, nevet Muddy Waters és Bob Dylan vonatkozó dala (Rollin' Stone és Like a Rolling Stone) és a Rolling Stones nyomán választottak.

©

Az első számban Wenner azt írta, hogy Rolling Stone "nem csak a zenéről szól, hanem azokról a dolgokról és attitűdökről, amiknek köze van a zenéhez". Ez a mai napig is így van, az arányok azonban finoman eltolódtak az egyébként még mindig meghatározó zene felől a populáris kultúra más területei felé.

A Rolling Stone-ban - mely 1977-ben átköltözött New Yorkba - az elmúlt évtizedek alatt olyan emblematikus szerzők publikáltak, mint Hunter S. Thompson (a Rolling Stone hozta le előszor a Félelem és reszketés Las Vegasban című Thompson-regényt, két részben), P.J. O'Rourke, Lester Bangs, David Fricke, vagy Kurt Loder, de a lap neve szorosan összefonódott többek közt a magazinban fantasztikus képeket publikáló legendás fotóssal, Annie Leibowitzcal is.

2017 szeptemberében a Wenner Media bejelentette, hogy a lap – melynek időközben számos nemzetközi mutációja indult Chilétől Japánig – többségi tulajdonrésze eladó.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!