szerző:
Németh Róbert

Monterey több szempontból is történelmet írt. Számos legendának, többek közt Jimi Hendrixnek és Janis Joplinnak is ez volt az első nagy fellépése. Mások hiányoztak – többeknek az amerikai hatóságokkal gyűlt meg a baja.

Az ellenkultúra első nagy és emblematikus eseményének számító fesztivált – melyet John Phillips, a Mamas and the Papas tagja, a producer Lou Adler, Alan Pariser és az újságíró, Derek Taylor szerveztek – 1967. június 16. és 18. között rendezték a kaliforniai településen. A fesztiválterületen megjelent közönség száma nagyjából 25.000 és 90.000 között hullámzott. Ahogy a popkulturális közbeszéd tartja: itt indult az 1967-es Szerelem nyara.

Hendrix és Joplin mellett számos emblematikus előadó és zenekar adott koncertet a három nap alatt: ott volt a Who, Ravi Shankar, Otis Redding, a Grateful Dead, az Animals és a Mamas and The Papas.

©

A kor fontos együttesei közül több nem lépett fel Monterrey-ben. Nem volt ott a Beach Boys, mert a zenekar éppen elég ramaty állapotban volt, Smile című készülő lemezükből nem lett semmi, Brian Wilson zenekarvezető-komponista pedig kétségbeejtő pszichés állapotba került. A Beatles – bár pletykálták, hogy ott lesznek – 1966 óta nem turnézott, s Monterrey-vel sem tett kivételt, az együttes zenéje amúgy is komplexebb lett annál, mintsem hogy azt élőben elő tudták volna adni.

©

A Kinks nem kapott amerikai vízumot, ahogy egy korábbi drogügye miatt Donovan és a Rolling Stones sem. Bob Dylan, bár hívták, elutasította az ajánlatot, azzal, hogy még korábbi motorbalesetéből épül fel. Frank Zappát és zenekarát, a Mothers Of Inventiont is invitálták, de Zappa kijelentette, hogy nem lép egy színpadra San Franciscó-i hippikkel. A Doorst nem hívták a szervezők.

©

A fesztivált reklámozandó született Scott McKenzie híres dala, a San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair). A Monterrey fesztivál a Mamas and The Papas fellépésével és többek közt ezzel a dallal zárult. A hatvanas évekbeli fesztiválok csúcsának számító Woodstockra két év múlva, 1969. augusztus 15-17-én került sor.

Ez pedig Jimi Hendrix és a Hey Joe Monterey-ban:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Németh Róbert - Bicsérdi Ádám Kult

„Meghatározó pillanat a nyugati civilizáció történetében” – 50 éves a Beatles korszakalkotó lemeze

Fél évszázaddal ezelőtt, Nagy-Britanniában 1967. június 1-én (egyesek szerint már 1967. május 26-án), az Egyesült Államokban június 2-án jelent meg minden idők egyik legfontosabb, egyesek szerint minden idők legmeghatározóbb, megint mások szerint minden idők egyik legtúlértékeltebb nagylemeze, a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Beszélünk róla.