szerző:
Németh Róbert

Háromnegyed évszázada született Jimi Hendrix.

"Nem az van, hogy 1967 előtt minden smafu volt, ami a gitáron történt, sőt, elég, ha csak a Shadows-t, Chuck Berry-t, Eric Claptont vagy George Harrisont említjük. Na, de mégis, amit Jimi Hendrix művelt a hathúros hangszerrel, az azért akkor egészen elképesztő, földönkívüli volt – s persze még mai szemmel is az –, és gyorsan hozzátesszük, nem csak, sőt talán nem is feltétlenül a virtuozitásra gondolunk, vagy a gitár addig nem pont jellemző, fokozottan szólisztikus szerepére, hanem arra a döbbenetes, erőteljes, pszichedelikus, gyakran nem evilági hangzásra, amit Hendrix hangszeréből kicsalt" - ezt írtuk idén tavasszal, amikor Hendrix fél évszázados kulcslemezét, az Are You Experienced című nagylemezét méltattuk.

Az a lemez, Hendrix bemutatkozó albuma valóban újraírta az elektromos gitár leckekönyvét - jelentőségét pont az mutatja, hogy mennyifél előadóra volt hatással: olyan egymástól távol eső zenékben halljuk ott a Hendrix-faktort, mint Prince és a Sonic Youth, hiphop és a heavy metal, és az sem véletlen, hogy a rocktól olyan távolabb eső előadókra is hatással volt, mint Miles Davis.

©

Az 1942-es születésű Hendrix Seattle-ben született, a rocktörténetírás szerint 15 évesen kezdett gitározni. Egy év katonáskodás után (1961-ben visszaeső autótolvajként ajánlották neki ezt a "menekülőutat") Tennessee-be költözött, alakított saját zenekart, de játszott olyan nagyokkal is, mint Wilson Pickett, Sam Cooke, vagy az Ike & Tina Turner-páros.

1964-ben New Yorkba költözött, ahol továbbra is kísérőzenészként működött, többek közt az Isley Brothers kísérőzenekarában játszott, de zenélt Little Richarddal is. 1966-ban, immár a New York-i bohémnegyed, a Greenwhich Village lakosaként megalakította első saját zenekarát, a rövid életű Jimmy James and The Blue Flames-t.

Hendrix aztán, mint sokan mások is a könnyűzene történetében, először nem saját hazájában lett próféta. New York átnézett rajta, a Stones menedzsere, Andrew Loog Oldham, amikor Keith Richards barátnője, Linda Keith beajánlotta, nem látta meg benne a potenciált, ahogy a legendás lemezkiadós, Seymour Stein sem. Végül az Animals volt tagja, a zenész helyett a menedzser pályát választó Chas Chandler vette a szárnyai alá, átvitte Londonba, és zenekart szervezett neki. Ez lett a Jimi Hendrix Experience – Hendrix, Noel Redding basszusgitáros és Mitch Mitchell dobos.

A gitáros-énekes üstökösszerű pályát futott be. Az Experience-szel három nagylemezt készített (Are You Experienced, 1967; Axis: Bold As Love, 1967; Electric Ladyland, 1968), majd zenekara feloszlatása után 1970-ben kihozott még egy albumot Band Of Gypsys nevű új együttesével, melyben egyébként volt katonatársa, Buddy Cox volt a basszusgitáros. Hendrix, aki ott volt a kor nagy ellenkulturális eseményein is, Monterey-ben és Woodstockban, 1970. szeptember 18-án halt meg Londonban. A zenész halálát fulladás okozta, a megelőző éjszaka kilenc Vasparax altató tablettát vette be, ami pontosan az ajánlott adag tizennyolcszorosa. Október 1-én temették el Seattle-ben. Elképesztő mennyiségű ki nem adott felvétel maradt utána - az elmúlt közel 50 évben majd egy tucat posztumusz lemez jelent meg hátramaradt felvételeiből.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Most nagyon megugrik Budapesten az intelligens emberek száma

Most nagyon megugrik Budapesten az intelligens emberek száma

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos

Kész csoda, hogy megúszták: nekirepült egy téglafalnak egy Boeing 737-es – fotók

Kész csoda, hogy megúszták: nekirepült egy téglafalnak egy Boeing 737-es – fotók

Eszement kincsen ül Észak-Korea, miközben lakói éheznek

Eszement kincsen ül Észak-Korea, miközben lakói éheznek

Többtucatnyi pedofil pap nevét hozta nyilvánosságra a washingtoni érsekség

Többtucatnyi pedofil pap nevét hozta nyilvánosságra a washingtoni érsekség