Tetszett a cikk?

Elindult Neil Young zenéinek online katalógusa. Minden ott van, amit a legendás kanadai rockzenész valaha alkotott.

Mint arról korábban hírt adtunk, Young megjelenő The Visitor című új lemezével párhuzamosan ajándékozza meg rajongóit a bámulatos internetes archívummal.

"Az archívum olyan hely, ahova ellátogathatsz, és megismerhetsz minden dalt, amit valaha kiadtam olyan jó minőségben, amilyenben a géped csak engedi. Ez az elképzelésem. Az elején minden ingyenes" - írta a gitáros-dalszerző-énekes az archívum elindulását bejelentő Facebook-posztjában.

A beígért internetes katalógus pedig annak rendje, és módja szerint el is indult, és valóban egészen elképesztő tárháza a 60-as évek óta aktív kanadai (folk-)rockzenész munkáinak.

Neil Young, aki azt is elmondta, hogy archívuma - mely eddig ki nem adott szerzeményeket is tartalmaz - élő gyűjtemény, ami kiegészül majd minden új zenével és mozgóképes produktummal, amit készít, Facebook-üzenettel indította el a felületet:


Neil Young

Neil Young a könnyűzenetörténet egyik legfontosabb személyisége. Az 1945-ös születésű kanadai dalszerző-énekes, aki pár napja volt 72 éves, pályafutását hazájában kezdte, 1966-ban költözött Kaliforniába, ahol negyedik tagként csatlakozott a Buffalo Springfield zenekarhoz. Szólókarrierje két évvel később, 1968-ban indult, ekkor jelent meg első (cím nélküli) szólólemeze - ugyanebben az évben csatlakozott a Crosby, Still & Nash trióhoz, így indult a hippikorszak legendás dalnok-szupergruppja, a Crosby, Stills, Nash & Young. Pályafutása során összesen harminckilenc szólólemezt jelentetett meg - legjobbakat a hatvanas-hetvenes években, többek közt olyan gyöngyszemeket, mint az 1969-es Everybody Knows This Is Nowhere, az 1972-es Harvest vagy az 1974-es On The Beach.

A nyolcvanas években elpártolt tőle a múzsa, de a kilencvenes években újra magára talált, újra releváns lemezeket készített - olyanokat, mint az 1990-es Ragged Glory vagy az 1992-es Harvest Moon - a sajtó kinevezte a grunge keresztapjának, mitöbb, Mirror Ball című 1995-ös lemezét a Pearl Jammel rögzítette, s az album turnéját az ifjú seattle-i titánok kísérték a már akkor is veterán mestert. Néhány év szünet után, a kétezres évek elején ismét lábra kapott és azóta egészen elképesztő tempóban készíti az újabb és újabb, többnyire erős sorlemezeket, ráadásul megkezdte archívuma feldolgozását is; 2006 óta több koncertlemezt és box setet is megjelentetett a rajongók legnagyobb örömére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!