szerző:
hvg.hu

Mindent vitt idén és még néhány falat is áttört az emblematikussá vált latin popsláger.

A Despacito lett az idei év legtöbbet nézett Youtube videója, mitöbb, minden idők legnézettebb Youtube-videója, és a legtöbbet streamelt dalt.

A Despacito az év slágere.

A dal azonban nem csak a számokban teljesített jobban, hanem végrehajtott egy egészen különleges tettet: egy underground stílust, a reggeatont hozott ki "a fényre" az undergroundból.

A Recorder minden részletre kiterjedő cikke elmeséli a stílus történetét a lenézett-megbélyegzett underground státusztól azon át, hogy mainstream sztárok (például Shakira, Ricky Martin, Enrique Iglesias) elkezdik a stílus jegyeit beemelni zenéjükbe, majd a stílus kilúgozott verziója egyszer csak berobban a tömegkultúrába. És már meg is érkeztünk ezzel a Despacitóhoz.

A kezdetekkor ugyanazt a szerepet töltötte be a reggaeton, mint a hiphop az amerikai nagyvárosokban: joggal dühös fekete fiatalok lepukkant környékeken, félbemaradt ingatlan-beruházásokat vagy kiürült üzemcsarnokokat népesítettek be ilyen bulikkal, ahol kirappelték magukból a diszkrimináció, a szegénység, a kilátástalanság okozta frusztrációt, mellette pedig éltették a szexet, a drogokat és szidták a rendőröket – írja Recorder.

A kilencvenes évek közepén a Puerto Ricó-i kormány olyan kemény reggaeton-ellenes kampányt indított, hogy nemcsak a bulikon ütöttek rajta, hanem a rendőrség még a boltokból is begyűjtötte a reggaeton-lemezeket.

A reggaeton azonban elindult a mainstream piac felé vezető úton. Sőt mostanra meg is érkezett minden háztartásba.

Mindez persze attól sem választható el, hogy az Egyesült Államokban komolyan növekvő arányú latin népesség egyre nagyobb piacot jelent. Bár a mainstream média szereti úgy beállítani, hogy Justin Bieber „felfedezte” a chicano piacon már rég befutott Luis Fonsit, valójában nem Fonsi kereste meg őt, hanem fordítva – feltehetően mert neki volt nagyobb szüksége arra, hogy a spanyol ajkú piacon is terjeszkedjen, és a Despacito már addigra (a 2017. januári megjelenésétől az áprilisi, Bieberrel kiegészített verzióig) iszonyúan nagyot ment, nem csak a spanyol ajkú USA-ban, hanem egész Latin-Amerikában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Izgalmas újdonságon dolgozik a Dyson: aki ezt felveszi, az tisztább levegőt szívhat, sőt zenét is hallgathat

Izgalmas újdonságon dolgozik a Dyson: aki ezt felveszi, az tisztább levegőt szívhat, sőt zenét is hallgathat

Rendőrautó karambolozott Délegyházán

Rendőrautó karambolozott Délegyházán

7100 forintba kerül ez a kis számítógép, amivel még programozni is megtanulhat

7100 forintba kerül ez a kis számítógép, amivel még programozni is megtanulhat

Rejtélyes Microsoft-üzenet: érdemes figyelnie, ha van OneDrive tárhelye

Rejtélyes Microsoft-üzenet: érdemes figyelnie, ha van OneDrive tárhelye

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!