Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Az utóbbi két év, a Mindenki és a Saul fia Oscar-díja elkényeztetett minket. A realitásokat nézve idén a Testről és lélekről Oscar-jelölése is óriási bravúr lenne, a díjról nem is beszélve. De a netflixes megállapodással lehet, hogy ennél valami sokkal fontosabbat ért el Enyedi Ildikó alkotása. Ideje kivesézni az idei magyar Oscar-esélyeket, mert a helyzet elég komplikált.

Oscar 2018
Ismét izgulhattunk magyar jelöltért a filmes világ legnagyobb eseményén, az Oscar-díjak átadóján, a sorozatban harmadik magyar siker azonban nem jött össze, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nem nyert. Mint azonban filmkritikus kollégánk írta, így is volt mit ünnepelni. Egyébként temérdek téma volt, amivel az Akadémia kezdhetett volna valamit, de a jubileumi díjkiosztó kreatívjai végül az álmosító biztonsági játékot választották. Összegyűjtöttünk ide mindent, amit a 2018-as Oscar-díjról tudni kell.
Friss cikkek a témában

„Természetesen szívesen szenvednék jetlagtől januárban és márciusban, ha ezen bármi is múlik” – válaszolta sokat sejtetően kérdésünkre Mécs Mónika a Testről és lélekről producere, röviddel azután, hogy hazatért a film amerikai premierjéről.

„Nekünk óriási megtiszteltetés volt, hogy az Amerikai Filmintézet fesztiválján, az AFI-on mutatkozhatott be az amerikai közönségnek a Testről és lélekről. Előzőleg azt gondoltuk, nem kapott túl jó időpontokat a film, mivel mindkét vetítés napközben volt, de aztán mindkét időpontban telt ház előtt vetítették. Nagyon érdekes volt átélni, hogy a nézők még egy darabig csendben ültek a vetítés után, emésztgetve a filmélményt: ezt máshol is tapasztaltuk világszerte. Érezhetően mélyre ment, hatott a nézőkre a film, emiatt sokan maradtak a vetítés utáni beszélgetésre is. Ezenkívül az elmúlt hetekben megjelent, angol nyelvű kritikák (Screen Anarchy, The Playlist) is azt igazolják, hogy Amerikában is nagy elismeréssel fogadják a filmet.”

(Balról:) Mesterházy Ernő, Enyedi Ildikó és Mécs Mónika az amerikai premieren
©

A magyar Oscar-nevezett tengerentúli bemutatkozása tehát abszolút pozitív, persze ez nem is nehéz egy olyan ajánlólevéllel, mint a Berlinben elnyert Arany Medve. Az Oscar azonban egészen más tészta. A berlini zsűri és az Amerikai Filmakadémia tagjainak (köztük most már Enyedi Ildikóval is) ízlése nem mindig vág egybe, elég csak megnézni, hogyan teljesítettek az elmúlt évek arany medvés filmjei az Oscarokon.

A fontos dátumok a díjszezonban

December 9.: Európa Filmdíj-gála: a Testről és lélekről négy, Bucsi Réka Love c. animációja egy kategóriában érdekelt.
December 11.: A Golden Globe-jelöltek kihirdetése
December 11-19.: Az Akadémia kihirdeti a legjobb idegen nyelvű Oscar-kategóriájában jelölhető alkotások szűkített listáját, kilenc filmmel
Január 7.: Golden Globe-gála
Január 23.: Az Oscar-jelöltek kihirdetése
Március 4.: Oscar-gála

A Tűz a tengeren a jelölésig jutott (a dokumentumfilmek kategóriájában), a Taxi Teherán hazai illegalitása miatt nem is jöhetett számításba, az olasz Cézárnak meg kell halnia és a román Anyai szív pedig nem kapott jelölést. Utoljára 2011-ben tarolt Berlinben és az Oscaron is egy film: a Nader és Simin – Egy elválás története az Arany Medve és a Golden Globe mellett a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart is megkapta, és ami talán még ennél is nagyobb bravúr, a legjobb forgatókönyv díjára is jelölték.

Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriája talán a legkevésbé kiszámítható szekció az Oscarokon, akkor már nagyon kevés kapaszkodónk marad a jóslásokra a 2018-as Oscar-gálát tekintve. Mégis, két dolgot mindenképp számításba lehet venni: az Oscar előszobájának számító díjátadókat, és a tényt, hogy a magyar filmet a Netflix forgalmazza Észak-Amerikában.

Az Akadémia pikkel a Netflixre?

„Onnantól kezdve, hogy a Netflix megvette a film forgalmazási jogait, két általuk megbízott szakember lett felelős a film amerikai, egyben Oscar-kampányáért is. Mi ebbe a folyamatba, a háttérben folyó lobbitevékenységbe már nem látunk bele, nem ismerjük úgy az amerikai piacot. Mint ahogy azt sem ismerhetjük innen Magyarországról, hogy viszonyul az Amerikai Filmakadémia a Netflix által képviselt filmekhez. De természetesen ahogy csak tudjuk, segítjük a munkájukat, megbízunk a szakértelmükben” – mondta kérdésünkre Mécs Mónika, utalva arra, hogy a streamingszolgáltató megítélése a filmes szakmán belül is ellentmondásos.

A Testről és lélekről színészei és rendezője a berlini premieren
©

Többek között a streaming előretörése miatt is hívta össze tagjait az Akadémia még októberben. Az Oscar-szabályzat ugyanis még a klasszikus filmforgalmazási rendszert veszi alapul (tehát, hogy egy film premierje mozivetítésen történik), és érezhetően küszködik azokkal a minőségi mozikkal, amiket a Netflix, az Amazon vagy egyéb streaming-felület mutat be. Ted Sarandos, a Netflix saját tartalmaiért felelős vezetője szerint elavult az Oscar-szabályrendszer, mert „a szavazók lusták, úgysem moziban, hanem az Akadémia által kipostázott DVD-ken nézik meg a filmeket”. Sőt, az olyan Oscar-győztesek, mint a Holdfény, vagy a Bombák földjén valójában nem is teljesítettek jól a mozikban.

Sarandosnak és a Netflixnek azonban fontos ennek a falnak az áttörése, épp ezért próbál pozíciót fogni Sarandos az Akadémia felsőbb köreiben, és ezért kampányol a cég hevesen, pénzt nem sajnálva saját filmjeiért. Eddig azonban eredménytelenül. A Netflixnek ez idáig egyetlen szobra van, a rövid dokumentumfilmek kategóriájában. Szimbolikus volt, hogy legutóbb mind a más díjátadókon kiemelt Beasts of No Nation, mind az agyondicsért 13th jelölés nélkül maradt. Az meg aztán már végképp betett a Netflixnek, hogy legfőbb riválisa, az Amazon három Oscart ünnepelhetett 2017-ben: kettőt A Régi városért (Manchester By The Sea), egyet Az ügyfélért. Igaz, az Amazon a streaming mellett ezeket a filmeket a hagyományos moziforgalmazásban is megjelentette.

Casey Affleck egy Amazon-filmmel, a Manchester By The Sea-vel nyert tavaly Oscar-díjat
©

Ebből a szempontból az idei év áttörést hozhat a Netflixnek, hiszen több filmjük is esélyes a jelölésre és a díjra. Az Akadémia és a Netflix viszonya pedig a Testről és lélekről sorsára is nagy hatással lehet, főleg ha a magyar alkotás felkerül a jelölést megelőző szűkített listára.

Kik a kategória nagy esélyesei?

Hol és mikor nézhetőek az esélyes filmek

A négyzet: jelenleg is a mozikban
120 dobbanás percenként: jelenleg is a mozikban
Szeretet nélkül: magyar premier február 1-én
First They Killed My Father: Netflixen elérhető

In The Fade, Foxtrot, A Fantastic Woman: egyelőre nincs magyar forgalmazójuk

Azt nem árt gyorsan leszögezni, hogy a jelenlegi előrejelzések alapján nem a Testről és lélekről kategóriája fő esélyese, és nem is annyira egyértelműek az erőviszonyok, mint a Saul fia esetében. Utóbbinál már hónapokkal előre látszott, hogy Nemes-Jeles filmjéből amerikai forgalmazója, a Sony Pictures Oscar-győztest akar csinálni. A Saul fia végig dominálta az Oscart megelőző díjátadókat, így nem okozott meglepetést az Akadémia döntése.

Tavaly már komplikáltabb volt a verseny. Ahogy arra a Deadline cikke is utal, tavaly minden a Toni Erdmann sikerét vetítette előre, aztán jött Trump beutazási tilalma, és ezzel a kitiltás ellen tiltakozó iráni rendező, Asghar Farhadi filmje, Az ügyfél lett végül az üzenettel felérő Oscar-díjas.

Idén úgy tűnik, a svéd Ruben Östlund Cannesban Arany Pálmát nyerő filmje, A négyzet a kategória abszolút favoritja. Igaz, a provokatív film nem az a tipikus Oscar-film, a képmutatást, a nyugati fehér ember elé görbe tükröt állító alkotás díjazásával mégis bátor döntést hozna az Akadémia.

A négyzet az idei nagy favorit
©

Mellette a francia Oscar-nevezett, a 120 dobbanás percenként számít még favoritnak, főleg azok után, hogy az HIV-fertőzést övező tudatlanság ellen küzdő aktivistacsoportot követő mű a New York-i, és a Los Angeles-i kritikusok díját is elnyerte (2015-ben mindkét díjat a Saul fia kapta). Utóbbit a Szeretet nélkül című orosz filmmel együtt, amely szinte biztosan újabb Oscar-jelölést ér a Leviatán rendezőjének, Andrej Zvjagincevnek.

Az Oscar-kampányban mindig rendkívüli hatékonysággal dolgozó Sony Pictures sem maradhat ki a versenyből, hiszen a Berlinalén szintén díjazott, chilei, transznemű főhőst követő A Fantastic Womanről már első vetítésekor is egyértelmű volt, hogy ott a helye legalább a kategória jelöltjei között.

A legnagyobb névről azonban még nem ejtettünk szót: a Kambodzsában, khmer nyelvű, így az idegen nyelvű szekcióban is indítható háborús dráma, a First They Killed My Father rendezője Angelina Jolie, forgalmazója pedig a Netflix.

Angelina Jolie a First They Killed My Father forgatásán
©

„Egyik riválisunkat, Kambodzsa Oscar-nevezését, amelyet Angelina Jolie rendezett, és Kambodzsában forgatott, First They Killed My Fathert, szintén a Netflix képviseli. Rákérdeztem a Netflix egyik képviselőjénél, hogy ugye nem szorul a háttérbe emiatt a Testről és lélekről. Megnyugtatott, hogy mindkét alkotás ugyanolyan fontos a cégnek. Igaz, hozzá kell tenni, hogy a világ legrangosabb operatőri filmfesztiválján a lengyelországi Camerimage-on a Testről és lélekről már megelőzte Jolie-filmjét. Herbai Máté operatőr kapta ugyanis a fődíjat, az Aranybékát, maga mögé utasítva ezzel a First They Killed My Father korábban Oscar-díjjal jutalmazott (a Gettómilliomosért kapta az elismerést – a szerk.) operatőrét, Anthony Dod Mantle-t” – mondta büszkén kérdésünkre Mécs Mónika.

Ha a előbb említett filmekhez még hozzávesszünk másik két nagy favoritot, a mindig megbízható Indiewire által az öt jelölt közé várt német In The Fade-et (Fatih Akin Cannes-ban is díjazott mozija), és a Velencében a zsűri díját kiérdemlő izraeli Foxtrotot, akkor világosan látszik mennyire erős idén is a mezőny a szekcióban.

A 120 dobbanás percenként eddig az amerikai kritikusok kedvence
©

Mindezeket számításba véve kell tehát figyelni a Testről és lélekről további sorsát: mindezek alapján komoly elismerés lenne, ha a film a szűkített listán ott lenne, a jelölés pedig igazi bravúrnak számítana.

Számít egyáltalán az Oscar?

A magyar filmtörténetben már így is mérföldkő, hogy a világ legnagyobb hatású streaming-szolgáltató csapott le a magyar alkotásra, így a legfontosabb célt már elérte a film. Ennél több emberhez ugyanis aligha juthatna el magyar produkció. Az is jelzésértékű, hogy a filmínyencek streaming-felülete, a Mubi is komoly körítéssel mutatta be olvasóinak a vágóhídi szerelmes történetet.

A Testről és lélekről eddigi szereplésében ráadásul lehet nem is az Oscar, hanem a december 9-ei berlini Európai Filmdíj gálája lesz a következő csúcspont. Ahogy arra emlékezhetünk a Saul fia (elvi okokból) nem indult a megmérettetésen, amit sokan az európai Oscarként jellemeznek. A magyar film négy kategóriában (legjobb film, rendező, forgatókönyv, színésznő) érdekelt, legnagyobb vetélytársa nyilvánvalóan az öt kategóriában jelölt A négyzet lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!