Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Bánkuti András, a HVG egykori munkatársának és a Mai Manó Ház alapítójának fotóiból szemezgetett az amerikai lap.

Bánkuti András nyolcvanas és kilencvenes években készített fotóinak szentelt külön anyagot a New York Times rangos rovata, a Lens. A rendszerváltás előtti Magyarország hétköznapjait bemutató fotók mellett a cikk az alkotót is idézi, aki szerint a szocialista érában a fotósok sokszor a saját archívumuknak dolgoztak csak. A negatívokat fiókokban rejtegették, és csak egy kisebb szakmai körnek mutatták meg, mivel a szegénységről, cigányságról, vallási témákról tilos volt képeket közzétenni.

"Úgy kellett megközelítenem az alanyaimat, hogy érezzék az empátiámat, és a bizalmukba fogadjanak. Szembetűnő, ha ezek közül valami hiányzik egy fotóról" – jellemezte munkáit Bánkuti. A fotós arról is beszámolt a lapnak, hogy több fotója miatt is nyomoztak ellene a szocialista rendszerben, egyik II. János Pál pápáról készített fotóját pedig leszedették a Magyar Sajtófotó Kiállításon.

Bánkuti András 1995 és 2011 között vezette a HVG fotórovatát, kollégái akkor ezzel az összeállítással búcsúztak tőle:

Nagyítás-fotógaléria: Bánkuti András - mustra

A türelmes Bánkutya sokezer fotójából szemezget ez a rendhagyó Nagyitás-mustra, ezzel köszönve meg az együtt töltött éveket a HVG fotórovatának éléről másfél évtized után sajátos belátó önkéntességgel távozó Bánkuti Andrásnak az általa verbuvált csapat. Fél fülén telefon, a másikkal rád figyel, nem tudni, hogy éppen kinek válaszol, kitől kérdez, kitől kér egy pillanatnyi türelmet, s közben néhány instruáló, kérdő szót vet egy-két-három íróasztallal odébb.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!