szerző:
hvg.hu

Január 27-én mutatja be a Magyar Állami Operaház Gershwin világhírű Porgy és Bess című operáját. Lehet, hogy sokáig nem lesz műsoron, ugyanis a jogtulajdonosok szerint azt csak fekete bőrű színészek játszhatnák.

„Ma már nem lehet bőrszín alapján meghatározni, ki mit énekelhet és mit nem. Ha egy opera jogtulajdonosa meghagyná, hogy az előadásban mindenképpen le kell vizelni a Bibliát vagy a Koránt, vagy hogy muszáj benne megkínozni egy állatot, azt sem tartaná be senki” – fakadt ki az Indexnek Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

A Porgy és Bess szerzőinek örökösei ragaszkodnak ugyanis ahhoz, hogy az előadást kizárólag fekete bőrű színészek adhatják elő, egyetlen fehér énekes nélkül. Ókovács elmondta, hogy a jogokat közvetítő irodával négy előadásra már aláírták a szerződést, amelyben nem szerepelt a híres-hírhedt „all black cast” kitétel.

Egy meg nem nevezett magyar ellendrukker azonban megtudta, hogy fehér színészekkel készülnek bemutatóra, és feljelentette az Operát a jogörökösnél. Mindez úgy derült ki, az ügynökség az Operának írt mailjében benne felejtette az eredeti vamzerlevelet is – írja a lap.

Az Erkel Színházban a hetvenes-nyolcvanas években egyébként hatalmas sikerrel futott már ez a darab, de 147 előadás után akkor is le kellett venni a műsorról. „Pedig az akkori rendszert annyira nem érdekelték a szerzői jogok, de ez a kikötés valamiért még rájuk is hatással volt” – mondta Ókovács.

A magyar előadásban egyébként szerepelnek színes bőrű színészek is, például Kálid Artúr: ők játsszák majd azokat, akik nem tagjai a főszereplők közösségének.

Hogy mi lesz a négy már lekötött Erkel Színházban tartott előadás után, még nem tudni. Ókovács mindenesetre a bíróságra is hajlandó elmenni, ha ragaszkodnak a szerinte rasszista megkötéshez.

Egyelőre annyi biztos, hogy az ügynökség azt kérte, az Opera valamilyen módon tüntesse fel az előadásról szóló anyagokban, hogy az ellentétes a mű szellemiségével.

Amit az Opera – nyilván felismerve a benne rejlő marketinglehetőséget – készséggel meg is tett, és a sajtótájékoztatón kiragasztották az egyik molinóra az első nagy, piros matricát: „A Porgy és Bess jelen formában történő bemutatása nem engedélyezett, és ellentétes a mű színrevitelének követelményeivel.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Úgy megváltozik az autók műszerfala, hogy rá sem fog ismerni

Úgy megváltozik az autók műszerfala, hogy rá sem fog ismerni

Németh Szilárd bemutatja az „Így főznek a birkózók” könyvet

Németh Szilárd bemutatja az „Így főznek a birkózók” könyvet

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók

Először kapta észak-írországi szerző a Man Booker-díjat

Először kapta észak-írországi szerző a Man Booker-díjat

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon