szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január 27-én mutatja be a Magyar Állami Operaház Gershwin világhírű Porgy és Bess című operáját. Lehet, hogy sokáig nem lesz műsoron, ugyanis a jogtulajdonosok szerint azt csak fekete bőrű színészek játszhatnák.

„Ma már nem lehet bőrszín alapján meghatározni, ki mit énekelhet és mit nem. Ha egy opera jogtulajdonosa meghagyná, hogy az előadásban mindenképpen le kell vizelni a Bibliát vagy a Koránt, vagy hogy muszáj benne megkínozni egy állatot, azt sem tartaná be senki” – fakadt ki az Indexnek Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

A Porgy és Bess szerzőinek örökösei ragaszkodnak ugyanis ahhoz, hogy az előadást kizárólag fekete bőrű színészek adhatják elő, egyetlen fehér énekes nélkül. Ókovács elmondta, hogy a jogokat közvetítő irodával négy előadásra már aláírták a szerződést, amelyben nem szerepelt a híres-hírhedt „all black cast” kitétel.

Egy meg nem nevezett magyar ellendrukker azonban megtudta, hogy fehér színészekkel készülnek bemutatóra, és feljelentette az Operát a jogörökösnél. Mindez úgy derült ki, az ügynökség az Operának írt mailjében benne felejtette az eredeti vamzerlevelet is – írja a lap.

Az Erkel Színházban a hetvenes-nyolcvanas években egyébként hatalmas sikerrel futott már ez a darab, de 147 előadás után akkor is le kellett venni a műsorról. „Pedig az akkori rendszert annyira nem érdekelték a szerzői jogok, de ez a kikötés valamiért még rájuk is hatással volt” – mondta Ókovács.

A magyar előadásban egyébként szerepelnek színes bőrű színészek is, például Kálid Artúr: ők játsszák majd azokat, akik nem tagjai a főszereplők közösségének.

Hogy mi lesz a négy már lekötött Erkel Színházban tartott előadás után, még nem tudni. Ókovács mindenesetre a bíróságra is hajlandó elmenni, ha ragaszkodnak a szerinte rasszista megkötéshez.

Egyelőre annyi biztos, hogy az ügynökség azt kérte, az Opera valamilyen módon tüntesse fel az előadásról szóló anyagokban, hogy az ellentétes a mű szellemiségével.

Amit az Opera – nyilván felismerve a benne rejlő marketinglehetőséget – készséggel meg is tett, és a sajtótájékoztatón kiragasztották az egyik molinóra az első nagy, piros matricát: „A Porgy és Bess jelen formában történő bemutatása nem engedélyezett, és ellentétes a mű színrevitelének követelményeivel.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kipróbáltuk a VW-konszern új márkájának első saját modelljét, a Cupra Formentort

Kipróbáltuk a VW-konszern új márkájának első saját modelljét, a Cupra Formentort

BKIK: Ez az utolsó esély a kata megmentésére

BKIK: Ez az utolsó esély a kata megmentésére

Öt év börtönre ítélték a román parlament volt elnökét

Öt év börtönre ítélték a román parlament volt elnökét