szerző:
hvg.hu

Eddig mintegy 4700 kötetet gyűjtöttek.

A török főváros, Ankara kukásai nem hagyják veszni a kidobott könyveket: összegyűjtik azokat, és egy saját könyvtárat nyitottak belőle – írja a Spiegel.

Emirali Urtekin, a könyvtár vezetője elmondta, új életet adtak így a kidobott könyveknek, az ötlet pedig onnan jött, hogy azon gondolkoztak, mit csinálhatnának még a munkájuk mellett. A könyvtár mellett egyébként egy zenekaruk is van, amelyben használaton kívüli kukákon dobolnak.

A kidobott könyveket 7 hónapja kezdték gyűjteni, azóta már mintegy 4700 kötet gyűlt össze, amiket 17 kategóriába soroltak – a kukások könyvtárában a gyerekkönyvektől a szerelmes regényeken át a gazdasági tanácsadó könyvekig sok minden megtalálható, de azóta is folyamatosan érkeznek az új kötetek.

A könyvtárat eredetileg csak a kukásoknak szánták, de mostanra bárki látogathatja, ráadásul 0-24 óráig nyitva van. A könyvtárat egy volt gyárépületben nyitották meg, ahol egy kávézó és egy borbélyszalon is üzemel, a kukások pedig gyakran járnak oda szüneteikben pihenni.

Új projektként a kukások most egy mobil könyvtárat is szeretnének beüzemelni, amellyel iskolákat látogatnának, sok olyan iskola van ugyanis Törökországban, amelynek nincs saját könyvtára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!