szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

És miért? Na miért?

Hát persze, hogy az aranyvécés affér miatt.

Mint arról néhány napja hírt adtunk, Donald Trumpék a Tájkép a hóban című Van Gogh-képet szerették volna kikölcsönözni a múzeumtól a Ház számára, mellyel hálószobájukat szerették volna feldobni.

A múzeum szeptember 15-én mailben, udvariasan, de visszautasította a Fehér Ház kérését, és inkább valami mást ajánlott. Egy 18 karátos aranyból készült vécécsészét, melyet eddig nagyjából 100,000 látogató használta a Guggenheim mosdójában.

A sztorit múlt héten szellőztette meg a Washington Post. A közösségi felületeket természetesen elárasztották a történetre reflektáló posztok, írja a Huffington Post, számosan kritizálták a múzeum igazgatójának, Nancy Spectornak a szerintük tiszteletlen válaszát, sokan egyenesen lemondásra szólították fel a vezetőt.

Ugyancsak nem meglepő módon a Guggenheim Facebook-oldalát megbombázták a Trump-hívők, 33,000 egy csillagos értékelés landolt a múzeum oldalán – mindeközben aktivizálták magukat azok is, akik ünnplik a Guggenheim döntését, ők 12,000 ötcsillagos értékelést, hozzá számos dicsérő kritkát helyeztek el az intézmény Facebook-felületén.

Sokan azt a kérdést vetették fel, hogy helyénvaló-e, ha egy múzeum aktuálpolitikai kontextusba helyezi valamely káillítását vagy kiállítási darabját. Egy Facebook-kommentelő a múzeum egy kurátorának, Wendy Fishernek egy korábbi nyilatkozatára utalt, mely arról beszél, hogy "a művészet a szociális kohézió erős eszköze: összehozza az embereket, vitának és dialógusnak ad teret". A kommentelő szerint a múzeum igazgatójának "ízléstelen locsogása" éppen ezt ássa alá.

Mások épp azt emelik ki, hogy az aranyvécé esete (#ToiletGate, ezt a hesteget kapta a történet a közösségi térben) arról szól, hogyan válhat a művészet, egy műalkotás jelenidejűvé, hogyan kaphat a művészet jelenidejű kontextust.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában

87 ezer család kaphat támogatást napelemes rendszerekre

87 ezer család kaphat támogatást napelemes rendszerekre