szerző:
HVG

A választásokra semmi sem készül el a Várban tervezett kormányzati beruházásokból, a minisztériumok a következő ciklus végén költöznek, a palota teljes rekonstrukciója valószínűleg soha nem készül el, viszont a költségek alaposan elszálltak – derül ki a legfrissebb HVG-ből.

Nem tudjuk, lesz-e negyedik Orbán-kormány, de az bizonyos, hogy nem a budai Várban, az egykori karmelita kolostorban alakul majd meg. A kivitelezők ugyanis csak az év végén készülnek el a miniszterelnök új hivatalával. 2002-ben is költözés előtt állt Orbán Viktor, akkor az áprilisi választásokat követő hónapban átadták a Sándor-palotát, de a választók közbeszóltak.

Nem lesz kész a tervezett időre, a választásokra a Lovarda, a Főőrség és a Stöckl-lépcső rekonstrukciója sem. Többek között azért a csúszás, mert csak 2017 végén döntött a kormány a Palota út – Csikós udvar – Hunyadi udvar közti szakasz akadálymentesítésről és a közműcseréről. Így a Lovarda előtti tér tereprendezésével meg kell várni ennek a beruházásnak végét. A Budavári Palota dunai szárnyának átalakítása csak akkor kezdődhetne el, ha elköltözik a Magyar Nemzeti Galéria.

Ám a Városligetben felépítendő új múzeumnak még nem zárult le a tervezése sem. Reális becslések szerint a kivitelezési közbeszerzés, az építkezés, és az óriási gyűjtemény átköltöztetése legkorábban is csak a következő kormányzati ciklus második felére oldható meg. 

Ha az eredeti tervek szerint alakulnak a dolgok, Pintér Sándor belügyminiszternek és Varga Mihály nemezgazdasági miniszternek már a télen át kellett volna hurcolkodnia a várba. Csakhogy a két hatalmas kiterjedésű műemlék épület rekonstrukciója még meg sem kezdődött. A költségek viszont alaposan elszálltak, már csak a nemzetgazdasági tárca új otthonának kiszemelt volt Pénzügyminisztérium átalakítását 35-38 milliárd forintra taksálják.

Hatalmas a csend a Budavári Palota további átalakításáról is. A még L. Simon László által létrehozott Hauszmann-bizottságot időtlen idők óta nem hívták össze. Forrásaink szerint arra jó volt a testület munkája, hogy a döntéshozók számára kiderült, hogy a palota eredeti terveknek megfelelő teljes rekonstrukciója több kormányzati ciklus alatt, és több száz milliárd forintból valósítható csak meg. Ez egy kicsit elvette Orbán Viktor kedvét.

A teljes cikket elolvashatja a friss HVG-ben.

©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!