szerző:
MTI

Elsősorban azért, hogy ne ismétlődjön meg a tavalyihoz hasonló baki, amikor rossz győztest hirdetett ki a legfontosabbnak tartott kategóriában.

Oscar 2018
Ismét izgulhattunk magyar jelöltért a filmes világ legnagyobb eseményén, az Oscar-díjak átadóján, a sorozatban harmadik magyar siker azonban nem jött össze, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nem nyert. Mint azonban filmkritikus kollégánk írta, így is volt mit ünnepelni. Egyébként temérdek téma volt, amivel az Akadémia kezdhetett volna valamit, de a jubileumi díjkiosztó kreatívjai végül az álmosító biztonsági játékot választották. Összegyűjtöttünk ide mindent, amit a 2018-as Oscar-díjról tudni kell.
Friss cikkek a témában

Több változtatást is bevezetett a PwC a tavalyihoz hasonló baklövések elkerülésére a vasárnapi Oscar-díjátadó gála előtt.

Mint emlékezetes, a könyvvizsgáló és tanácsadó cég képviselői figyelmetlenségből rossz borítékot adtak Warren Beatty és Faye Dunaway kezébe a múlt évi gála végén, így a két színészóriás rossz győztest hirdetett ki a legfontosabbnak tartott kategóriában, a legjobb filmek között: a Holdfény című dráma helyett pár percig a Kaliforniai álom című musical alkotói örültek az Oscar-díjnak.

A PwC (PricewaterhouseCoopers) és az elismerést odaítélő amerikai filmakadémia együttműködése 83 éve tart. A könyvvizsgáló cég nemcsak a szavazás és a voksok összesítésének hitelességéért felelős, jórészt ő bonyolítja a testület könyvelését is. A fiaskót követő hónapokban a két intézmény képviselői több alkalommal is egyeztettek a jövőbeni hasonló hibák elkerüléséhez szükséges intézkedésekről, és végül arra jutottak, hogy a szavazás menetén nem, csak a nyertesek nevét tartalmazó borítékok kezelésén változtatnak.

Tim Ryan, a PwC amerikai részlegének elnöke közölte, az eddigi kettő helyett három képviselője lesz jelen a cégnek a gálán. A harmadik a vezérlőben fog ülni a producerekkel, és csakúgy, mint a ceremónia helyszínéül szolgáló Dolby Színház két oldalán álló kollégáinál, nála is meglesz a 24 kategória győzteseinek listája, amelyet fejből is tudnia kell.

A tavaly bakiért felelős két munkatársat lecserélték, de a cég nem vált meg tőlük. A színpad két oldalán álló könyvvizsgálók egyike az idén Rick Rosas lesz, aki korábban 14 alkalommal teljesített szolgálatot az Oscar-gálákon. A másikuk pedig Kimberly Bourdon a cég Los Angeles-i irodájából.

Új intézkedés az is, hogy az adott kategóriában győztest hirdető hírességnek és egy ügyelőnek meg kell erősítenie, hogy a megfelelő borítékot adják az előbbi kezébe. (A tavalyi hiba úgy történt, hogy a legjobb film helyett a legjobb színésznő kategória borítékját adták a díjátadóknak.)

A PwC gálára jelölt három munkatársának részt kellett vennie a show próbáin, és azt is be kellett gyakorolniuk, hogy mi a teendő váratlan helyzetek esetén.

Végül pedig az amerikai filmakadémia kikötötte: a PwC munkatársai nem használhatják mobilkészülékeiket vagy bármilyen egyéb formában a közösségi hálót a díjátadó alatt. Tavaly ugyanis közrejátszott a lebőgésben, hogy a cég egyik munkatársa a legjobb színésznő kategória győztesét, Emma Stone-t fotózta, ami elterelte a figyelmét a legfontosabb díj előtt.

Az Oscar-díjakat 90. alkalommal adják át vasárnap. A ceremóniát világszerte közvetítik, Magyarországon a Duna Televízióban lesz látható. A legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is versenyben van a legrangosabb hollywoodi elismerésért.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
"Országos vészhelyzet fenyeget a no-deal Brexit miatt"

"Országos vészhelyzet fenyeget a no-deal Brexit miatt"

Akadozik az egyezség, kétséges a közös MSZP–P EP-lista

Akadozik az egyezség, kétséges a közös MSZP–P EP-lista

Lesz miből választani: ilyen színekben érkezik a Huawei P30 Pro

Lesz miből választani: ilyen színekben érkezik a Huawei P30 Pro

Momentumos is bekerült az Európa-csapatba

Momentumos is bekerült az Európa-csapatba

Ebből még bármi lehet: centiméteres pontossággal követheti majd a Bluetooth

Ebből még bármi lehet: centiméteres pontossággal követheti majd a Bluetooth

Egy csomó helyen ingyen kávézhatunk csütörtökön

Egy csomó helyen ingyen kávézhatunk csütörtökön