szerző:
hvg.hu

2014 óta mélyrepülésben van az Oscar-díj-átadók nézettsége. Most mindössze 26 és félmillióan nézték a közvetítést, miközben az elmúlt évtizedben volt olyan év is, amikor több mint 40 millióan izgultak a képernyő előtt.

Oscar 2018
Ismét izgulhattunk magyar jelöltért a filmes világ legnagyobb eseményén, az Oscar-díjak átadóján, a sorozatban harmadik magyar siker azonban nem jött össze, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nem nyert. Mint azonban filmkritikus kollégánk írta, így is volt mit ünnepelni. Egyébként temérdek téma volt, amivel az Akadémia kezdhetett volna valamit, de a jubileumi díjkiosztó kreatívjai végül az álmosító biztonsági játékot választották. Összegyűjtöttünk ide mindent, amit a 2018-as Oscar-díjról tudni kell.
Friss cikkek a témában

Az idei Oscar-gála elég kiszámítható volt, szinte egyetlen emlékezetes mozzanat nélkül zajlott le a egész ceremónia. Vélhetően azonban nemcsak a viszonylagos eseménytelenség tehet arról, hogy amióta követik (2008 óta) az Oscar-díj-átadók nézettségi adatait, azóta a mostani produkálta a legkevesebb néző számot: 26,5 millióan követték figyelemmel a tévés közvetítést.

2014 óta ugyanis folyamatosan csökken a nézettségszám. Annak idején a 86. Oscar-gála – Ellen DeGeneres házigazda vezényletével – azonban a csúcson járt, a Hollywood Reporter grafikonja szerint rekordot döntött, 43,7 millióan nézték ugyanis akkor a műsort. A rá következő évben ez a szám visszaesett 37,3 millióra, majd évről évre folyamatosan csökkent. A 2018-as, 90. díjátadó a nézők 19 százalékát veszítette el a tavalyi évhez képest, akkor még közelítette a nézőszám a 33 milliót.

Jimmy Kimmel idén másodjára vezette a gálát, és bár viccesen megjegyezte, hogy stopperrel méri a köszönőbeszédek idejét, hogy azok ne toldják meg feleslegesen a műsoridőt, a mostani gála mégis nagyon hosszúra sikeredett. 3 óra 50 perces műsoridővel ez volt az eddigi leghosszabb mind közül, a tavalyi díjátadó hosszát egy perccel toldotta meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!