szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2014 óta mélyrepülésben van az Oscar-díj-átadók nézettsége. Most mindössze 26 és félmillióan nézték a közvetítést, miközben az elmúlt évtizedben volt olyan év is, amikor több mint 40 millióan izgultak a képernyő előtt.

Oscar 2018
Ismét izgulhattunk magyar jelöltért a filmes világ legnagyobb eseményén, az Oscar-díjak átadóján, a sorozatban harmadik magyar siker azonban nem jött össze, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nem nyert. Mint azonban filmkritikus kollégánk írta, így is volt mit ünnepelni. Egyébként temérdek téma volt, amivel az Akadémia kezdhetett volna valamit, de a jubileumi díjkiosztó kreatívjai végül az álmosító biztonsági játékot választották. Összegyűjtöttünk ide mindent, amit a 2018-as Oscar-díjról tudni kell.
Friss cikkek a témában

Az idei Oscar-gála elég kiszámítható volt, szinte egyetlen emlékezetes mozzanat nélkül zajlott le a egész ceremónia. Vélhetően azonban nemcsak a viszonylagos eseménytelenség tehet arról, hogy amióta követik (2008 óta) az Oscar-díj-átadók nézettségi adatait, azóta a mostani produkálta a legkevesebb néző számot: 26,5 millióan követték figyelemmel a tévés közvetítést.

2014 óta ugyanis folyamatosan csökken a nézettségszám. Annak idején a 86. Oscar-gála – Ellen DeGeneres házigazda vezényletével – azonban a csúcson járt, a Hollywood Reporter grafikonja szerint rekordot döntött, 43,7 millióan nézték ugyanis akkor a műsort. A rá következő évben ez a szám visszaesett 37,3 millióra, majd évről évre folyamatosan csökkent. A 2018-as, 90. díjátadó a nézők 19 százalékát veszítette el a tavalyi évhez képest, akkor még közelítette a nézőszám a 33 milliót.

Jimmy Kimmel idén másodjára vezette a gálát, és bár viccesen megjegyezte, hogy stopperrel méri a köszönőbeszédek idejét, hogy azok ne toldják meg feleslegesen a műsoridőt, a mostani gála mégis nagyon hosszúra sikeredett. 3 óra 50 perces műsoridővel ez volt az eddigi leghosszabb mind közül, a tavalyi díjátadó hosszát egy perccel toldotta meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!