szerző:
hvg.hu

Egészen mostanáig egyetlen indiai építészt sem tüntettek ki az "építészeti Nobelnek" is mondott Pritzker-díjjal. A százezer dolláros honoráriummal járó elismerést idén a 90 éves építészlegenda, Balkrishna Doshi kapta.

Fontos mozzanat, hogy végre Pritzker-díjjal is elismerték Balkrishna Doshi munkásságát, mivel a díjat sokszor érte olyan kritika, hogy nem veszi figyelembe az Európán, illetve Észak-Amerikán kívül alkotó építészeket. Ez annyiban igaz is, hogy a díjazottak több mint két harmada eddig mindig az említett két régió építészei közül került ki.

Az utóbbi évtizedben azonban a Pritzker-díjat 1979 óta osztó Hyatt Alapítvány próbál javítani az arányokon: 2010 óta három japán, egy kínai és egy chilei építész is részesült az elismerésben.

A 90 éves Balkrishna Doshi annyiban mégis különbözik mindenkitől, hogy neki nemigen vannak épületei külföldön, több mint hatvan éves pályafutása alatt legelsősorban Indiának tervezett. A szegénységben felnőtt Doshi fontosnak tartja, hogy az emberek lakhatási problémáit megoldják a dél-ázsiai országban, maga is sok esetben e célból tervezett épületeket. Az Aranya Low Cost Housing nevű projektje keretében például több mint 80 ezer embernek teremtett otthont, a lakások közé a szociális érintkezésre alkalmas tereket, utcákat, udvarokat tervezett.

"Ezeknek az embereknek semmilyük nincs – se földjük, se helyük, se munkájuk" – idézi a CNN az építészt. "De ha a kormány ad nekik egy kis földet, meglesz az az érzésük, hogy ha komolyan dolgoznak, akkor megtalálják a módját egy saját otthon felépítésének is. Ha egy közösségbe helyezed őket, együtt fognak működni (...). Amikor majdnem 30 év után meglátogattam ezeket a (szegény – a szerk.) helyeket, olyan embereket találtam, akik egykor minödssze egy harminc centi magas talapzatot kaptak egy csappal és egy vécével. Ma két- vagy háromemeletes épületeik vannak, amiket maguk építettek."

A bangalori üzleti iskola egyik épülete
©

Doshi az ötvenes években négy éven keresztül Le Corbusier-vel dolgozott együtt Párizsban, majd visszatért Indiába, hogy a francia-svájci ünnepelt építész projektjeit felügyelje. Később Doshi saját építészirodát nyitott, és Ahmedabadban, valamint számos indiai nagyvárosban több mint száz épületet tervezett. Elsősorban középületeken dolgozott, de egy föld alá tervezett művészeti galéria is az ő nevéhez fűződik.

Az Amdavad ni Gufa galéria felülről.
©

Az indiai építészt egyaránt inspirálta Le Corbusier modernista szemlélete és a brutalizmus is, de a Pritzker-díjat odaítélő zsűri Balkrishna Doshinak elsősorban az indiai tradicionális építészet iránti elkötelezettségét emelte ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Egyetlen nap alatt 285 millió forinttal gazdagodott Schmidt Máriáék családi cége

Egyetlen nap alatt 285 millió forinttal gazdagodott Schmidt Máriáék családi cége

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Irán elismerte: "fontos" rakétakísérletet hajtottak végre

Irán elismerte: "fontos" rakétakísérletet hajtottak végre

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt