szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábbi, kevésbé ismert szeretőjéről festhetett portrét annak idején Adolf Hitler, az olajfestményt most fogják elárverezni.

Egy német aukciósház szervezi meg a náci diktátor munkájának tartott festmény árverését, a Hitler szignójával ellátott portré kiindulási ára 60 ezer euró (18 és félmillió forint) – írja a Reuters. A 63x48 centiméteres kép 1916-ban készült, és egy Charlotte Lobjoie nevű francia nőt ábrázol, akit Hitler vélhetően még az első vilgáháború alatt ismert meg, mikor Franciaországban szolgált.

A durva szövésű vászonra festett képhez egy flamand gyáros jutott hozzá 1967-ben, és dokumentumok bizonyítják, hogy a portrét ezt követően japán galériákban is kiállították. A festményen található nőt Hitler vidéki környezetben ábrázolta, alanya vörös sálat viselt, dekoltázsának egy részét szabadon hagyta.

Adolf Hitler aláírása egy a Weidler aukciósház birtokába 2015-ben került, másik festményen.
©

A nürnbergi Weidler aukciósház nem először ad el Hitler-képet; 2015-ben 100 ezer euróért kelt el egy festmény, amely a Neuschwanstein-kastélyt ábrázolta, és megfestését ugyancsak a diktátornak tulajdonították.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!