szerző:
hvg.hu

Korábbi, kevésbé ismert szeretőjéről festhetett portrét annak idején Adolf Hitler, az olajfestményt most fogják elárverezni.

Egy német aukciósház szervezi meg a náci diktátor munkájának tartott festmény árverését, a Hitler szignójával ellátott portré kiindulási ára 60 ezer euró (18 és félmillió forint) – írja a Reuters. A 63x48 centiméteres kép 1916-ban készült, és egy Charlotte Lobjoie nevű francia nőt ábrázol, akit Hitler vélhetően még az első vilgáháború alatt ismert meg, mikor Franciaországban szolgált.

A durva szövésű vászonra festett képhez egy flamand gyáros jutott hozzá 1967-ben, és dokumentumok bizonyítják, hogy a portrét ezt követően japán galériákban is kiállították. A festményen található nőt Hitler vidéki környezetben ábrázolta, alanya vörös sálat viselt, dekoltázsának egy részét szabadon hagyta.

Adolf Hitler aláírása egy a Weidler aukciósház birtokába 2015-ben került, másik festményen.
©

A nürnbergi Weidler aukciósház nem először ad el Hitler-képet; 2015-ben 100 ezer euróért kelt el egy festmény, amely a Neuschwanstein-kastélyt ábrázolta, és megfestését ugyancsak a diktátornak tulajdonították.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!