szerző:
hvg.hu

A nemi erőszak miatt elítélt rendezőnek sarkos véleménye van a szexuális zaklatásokról.

Nem feltétlenül egy 13 éves lány megerőszakolása miatt elítélt rendező a legilletékesebb abban, hogy véleményt mondjon a szexuális zaklatások ellen indult #metoo-mozgalomról, de ha már a Newsweek Polska erről kérdezte, Roman Polanski elmondta, hogy mit gondol. Polanski szerint „kollektív hisztériáról” és képmutatásról van szó, és az emberek félelemből állnak ki a mozgalom mellett. A rendező a mozgalmat ahhoz hasonlította, mint amikor Észak-Koreában nyilvánosan és közösen gyászolják meg az elhunyt vezetőket: „olyan erőltetett, hogy nem bírod ki nevetés nélkül”.

Polanski néhány nappal az előtt beszélt erről, hogy az Oscar-díjakat is odaítélő Amerikai Filmakadémia úgy döntött, hogy megfosztja tagságától őt és a szintén nemi erőszakkal vádolt Bill Cosbyt. Polanski a kirúgása miatt perrel fenyegetőzik.

A rendező 2002-ben kapott Oscar-díjat A zongoristáért. Noha a filmakadémia a tagságától megfosztotta, az Oscar-díjat megtarthatja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!