szerző:
hvg.hu

A zuhogó eső és a hideg kissé megtöri a nyár lendületét, de maradjunk optimisták!

Ma erősen felhős vagy borult lesz az ég, több alkalommal várható eső, zápor úgyhogy ideje a szabadtéri programokat egy kicsit átszervezni. Összegyűjtöttünk nyolc esővel kapcsolatos dalt, hogy könnyebb legyen kiheverni, ha ma reggel jól elázott.

Guns N' Roses - November Rain

Eltelt 26 év, de a Guns'n Roses népszerűsége cseppet sem kopott. Axl Rose már 92-ben tudta, milyen nehéz életben tartani a lángot a hideg novemberi esőben. Az biztos, hogy a legendás dal videóklipje egy egész generációnak definiálta újra az álomesküvő fogalmát, még magát Pataky Attilát is megihlette.

Mert mi lehetne annál menőbb, mintha Slash egy zongorán szólózna a lagzinkon? A legenda szerint a zenekar 92-es magyarországi koncertjén még az időjárás is sírva fakadt Axl melódiáin, a dal közben ugyanis eleredt az eső...

The Weather Girls - It's Raining Men

A dalt talán sokan Geri Halliwelltől ismerik, ő énekelt ugyanis az ominózus Bridget Jones-jelenet alatt, amikor Hugh Grant és Colin Firth karakterei összeverekednek az utcán. Az It's Raining Ment Paul Jabara and Paul Shaffer írta, és eredetileg a The Weather Girls énekelte fel a nyolcvanas években.

Sokan feminista himnusznak tartották, és bár itt egyáltalán nem az eső esik, mindenképpen a listán a helye, a pörgős eső-dalok között.

Beatles - Rain

A Rain eredeti Beatles-albumra sosem került fel, csak a Paperback Writer című kislemez B-oldalára, valamint a későbbi válogatásokra is. A Rain sem a sarokban zokogós-esődal kategóriába tartozik, vadul bólogathatunk rá, ha megszólal. Paul McCartney egyszer azt mondta a dalról, hogy szerettek volna rácáfolni arra, hogy az eső csak rossz dolog lehet.

A dal egyébként nemcsak a basszustéma miatt különleges, a végén ugyanis visszafelé felvett ének hallható: Sdaeh rieht edih dna nur yeht semoc niar eht fI, azaz: If the rain comes, they run and hide their heads.

Singin' in the Rain

Ha van dal, ami a világon mindenütt beugrik szinte bárkinek az esőről, az a Singin’ in the Rain. Az azonos című film minden idők egyik legnépszerűbb musicalje, a dal pedig – nem utolsó sorban a rengeteg feldolgozásnak köszönhetően – igazi örökzöld. Olyan, amit az is ismer, aki erről nem is tud.

Az esőben boldognak és szerelmesnek lenni himnusza. A Gene Kelly által énekelt dalt egyébként nem az 1952-es filmhez írta Arthur Freed és Nacio Herb, hiszen azt már 1927-ben is előadták, és filmvásznon sem az Ének az esőbenben debütált. Szerepelt az egyik első hangosfilmben, a Hollywood Revue of 1929-ben.

Creedence Clearwater Revival - Have You Ever Seen The Rain?

Ez is egy olyan dal, ami bár eredetiben is nagy siker volt, de valószínűleg sokan valamelyik feldolgozást ismerik. Az eredetit a Creedence Clearwater Revival együttes követte el 1970-ben, a Pendulum című albumukon szerepelt.

A dal a Billboard Hot 100 listán a nyolcadik helyig jutott. Több mint egy évtized múlva Bonnie Tyler énekelte fel a Faster than the Speed of Night című lemezére, ez a változat Európát hódította meg. De ismerhetjük többek között a Boney M., az R.E.M., Rod Stewart, a Smokie vagy a Ramones előadásában is. Mondhatni, mindenhonnan ez az egyszerű dallam folyik.

Led Zeppelin - Rain Song

Jimmy Page hétperces, melankolikus balladája az 1973-as Houses of the Holy albumon jött ki. A metál előfutárának tartott, experimentális futamairól és újító ötleteiről híres, nagy hatású hard rock zenekar ebben a számban magához képest elcsöndesül, visszatér a kezdetibb, bluesosabb gyökereihez.

A lassú gitárszólamok lassan, szinte észrevétlenül érnek össze egy komplexebb zenekari hangzássá, a félúton belépő dobban pedig már életerő zubog. Szomorkás, kicsit szeszélyes, de egyben nagyon erős is - igazi terápiás dal egy ilyen esős napon. És persze a szerelem évszakairól szól, miről másról. “Upon us all, a little rain must fall.”

Prince - Purple Rain

Csak látni akartam, ahogy nevetsz a bíboresőben... A refrént valószínűleg mindenki énekelte már egy-egy borgőzös estén. A Purple Rain album Prince hatodik lemeze, 1984-ből.

A címadó dal önéletrajzi ihletésű bocsánatkérés, és persze remekül passzol a borongós napokhoz, az átázott ruhákhoz és a tócsák kerülgetéséhez.

Burt Bacharach & Hal David - Raindrops Keep Fallin' on My Head

Hullhat a fejemre az eső, amíg szabad vagyok – ha nagyon össze akarjuk foglalni Burt Bacharach és Hal David dalát, valahogy így lenne érdemes. Kell ennél optimistább dal? És kell ennél jobb betétdal?

A Raindrops Keep Fallin’ On My Head a Butch Cassidy és a Sundance Kölyök című filmhez készült, és épp olyan, mint a Paul Newman és Robert Redford által alakított két főhős, akiket szabadságuk visz előre, az esőn és a puskatűzön át. Ha utánozni szeretnénk őket, ajánlott az esőben biciklizés vagy az esernyő nélküli séta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Az ellenzék jelöltje győzött Szombathelyen

Az ellenzék jelöltje győzött Szombathelyen

Megmenekülhetünk? Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán

Megmenekülhetünk? Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán

10 dolog, ami biztosan nem fog jól menni, ha nem alszik eleget

10 dolog, ami biztosan nem fog jól menni, ha nem alszik eleget

Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok