szerző:
hvg.hu

A környezetvédelmi abszurd minősített esetének tűnik az ügy.

A kispesti Szivárvány Óvoda előtt mindeddig hatalmas nyárfák álltak, amik a kánikulában biztosítottak a Petőfi utcára és az épületre némi árnyékos enyhülést.

Ez eddig így nézett ki az óvoda homlokzata, a honlapján található kép szerint:

©

Most viszont az önkormányzat eltüntette az árnyat biztosító lombokat. Olvasónk (péntek délelőtt készült) fotóján jól látszik ennek az eredménye, mint ahogy az is, hogy kizárólag az óvoda előtti fák sínylették meg a beavatkozást:


Mi történhetett? Kerestük az önkormányzatot, hogy indokolják meg a látszólag egészséges fák értelmetlen pusztítását, de semmi választ nem kaptunk. Akivel beszéltünk, az nem nyilatkozhatott, aki nyilatkozhatott volna (polgármester, sajtóosztály), nem is reagált.

Pedig a helyieknek nagyon abszurd magyarázatuk van a furcsa esetre. Azt beszélik, hogy a Szivárvány Óvoda egy „jól sikerült” fenntarthatósági pályázatnak köszönheti, hogy a nap ezentúl reggeltől estig tűzheti az épületet.

Az önkormányzat felújítja az óvodát, és állítólag ennek részeként napelemeket telepítenek az épületre. Igen ám, de kevésbé hatékony egy napelem, ha sokat van árnyékban. Megoldás: vágjuk ki a fákat – vagy legalábbis nyírjuk le a lombjukat.       

Tehát itt környezetvédelmi, fenntarthatósági okokból telepítenek egy modern rendszert, ám ehhez fákat kellett pusztítani.

Ha ez tényleg így volt, akkor Örkény István sem írhatna ennél frappánsabb egyperces novellát.  

(Amint válaszol Gajda Péter szocialista polgármester, vagy a kollégái, bővítjük a cikket.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!