szerző:
hvg.hu

Az épület felújítása és luxusszállodává alakítása miatt évekig letakarták Budapest egyik legszebb homlokzatát. Egy ideje most újra látható.

A jelenleg Párisi Udvar néven ismert volt Belvárosi Takarékpénztár épületet és a belső passzázst felújítása és luxusszállodává alakítása miatt két és fél éve zárták le. A Párisi Udvar gyönyörű homlokzatát letakarták, a felújítás miatt a nem sokkal korábban átadott belvárosi Új Főutcát is évekre lezárták. Az épület felújítása több érdekes fordulatot vett, emlékezetes volt például, hogy a Párisi Udvart luxushotellé alakító cég az eredeti vételárnál mintegy háromszor nagyobb állami hitelt kapott.

©

A volt Belvárosi Takarékpénztár épülete Schmahl Henrik tervei alapján épült 1909 és '13 között eklektikus stílusban. A ház falát jellegzetes Zsolnay-kerámia díszíti, akárcsak ezekét az épületekét. Az épület jellegzetes passzázsa a bontás előtt így nézett ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zelki Benjámin Kult

Megfigyelte már ezeket a káprázatos Zsolnay-porcelán-borításokat a pesti házakon?

Feledésbe merült építészeti remekművek kísérnek minket, bármerre is járunk Budapest belső kerületeiben. Városbújócska sorozatunk legújabb részében a legszebb Zsolnay-porcelánnal borított házfalakat mutatjuk meg. A négy felkeresett épületet a szecesszió leghíresebb magyarországi képviselői tervezték.