szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

Feledésbe merült építészeti remekművek kísérnek minket, bármerre is járunk Budapest belső kerületeiben. Városbújócska sorozatunk legújabb részében a legszebb Zsolnay-porcelánnal borított házfalakat mutatjuk meg. A négy felkeresett épületet a szecesszió leghíresebb magyarországi képviselői tervezték.

A monarchia-korabeli építészet, azon belül is a magyar szecesszió előszeretettel használta a pécsi Zsolnay-gyárban készült kerámiát az épületek díszítésére. Nem véletlen, hogy az Iparművészeti Múzeum, illetve a Mátyás-templom tetejét is Zsolnay-porcelán borítja, illetve a korábban már általunk is bejárt Földtani Intézet, illetve a kőbányai Szent László-templom tetejét is Zsolnay-kerámia díszíti. Ebben a részben a híres építészek kevésbé szem előtt levő alkotásainak csodás részleteit mutatjuk meg.

Thonet-ház

Az első ilyen épületet a Váci utcában, a turisták között hömpölyögve talán kevesen keresnék. Pedig itt bújik meg Lechner Ödön egyik kevésbé ismert remekműve, a Thonet-ház.

A Váci utca 11/A szám alatt álló épület 1890-ben készült el, a sikeres német asztalos-bútortervező, Michael Thonet fiai építtették. A Thonet-testvérek itt rendezték be az akkor már több évtizedes múltra visszatekintő cég irodáit – édesapjuk még 1819-ben nyitotta meg első asztalosműhelyét Magyarországon. Az ingatlan kereskedőháznak épült, az üzletszint feletti emeletek pedig lakótérül szolgáltak.

©

A gazdagon díszített épület késő-tizenkilencedik századi eleganciát és gazdagságot sugároz, a homlokzat dekorációjához Lechner az általa kedvelt színes majolikacsempét használta. Az épületen gótikus és reneszánsz elemek is felfedezhetők.

A ház fala pedig, ha jobban megfigyeljük, tele van a Thonet-testvérekre utaló T-betűvel: 

©

A ház felső szintjén pedig szobrok állnak:

©

 

Árkád Bazár

A Dohány utca és a Síp utca sarkán áll, így a Rákóczi útról is jól látható az Árkád Bazár épülete, mely akkor Európa egyik legnagyobb játékáruháza volt. A Dohány utca 22-24. szám alatt álló Árkád Bazárt Vágó László és Vágó József híres szecessziós építészpáros tervezte, 1909-re készült el.

Sajnos a ház ma rossz állapotban van, felújításra szorul. A világháborúban is nagy károkat szenvedett az épület, és mint látszik, a házhoz nem illő puritán tetőn, azt a részt sajnos nem állították vissza eredeti állapotában – régen így nézett ki.

©

A szocializmusban itt működött az Egressy Művészeti Klub, majd a híres Metró Klub. Azóta rengeteg tulajdonosa volt, legutóbb kávézó, kocsma, most pedig hostel működik itt.

A bejárat feletti homlokzatrészen Zsolnayból kirakott gyermekjátékok és állatfigurák láthatók: 

©
©

A ház falát feljebb márvány borítja, illetve azon is Zsolnay-kerámiából készült motívumok láthatók, sajnos igencsak megkopva:

©

 

 Hotel Novotel

Az eredetileg is szállodának épült Hotel Novotel az egész Rákóczi út egyik legmeghatározóbb épülete. Szintén egy híres szecessziós építészpáros, Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, igaz, ma már a határon túl áll leghíresebb épületeik többsége. Ők tervezték pl. a szabadkai és marosvásárhelyi városházát, illetve a nagyváradi Fekete Sas palotát is.

©

Az eredetileg Palace Hotelként épült, Rákóczi út 43-45. alatt található szálloda 1911-ben készült el. Az épület a rendszerváltás után hanyatlani kezdett, kérdés volt, hogy mi lesz vele. 1999-ben műemlékké nyilvánították, majd a Palace Hotel szállodalánc tulajdonába került. 2002-ben felújították, az eredeti állapotát helyreállítva, az oldalán található Zsolnay-kerámia az évek során azonban lepusztult, az új ornamentika már nem az eredeti Zsolnay-gyárból származik, de annak hű mása:

©

A homlokzaton is megfigyelhetők a Komor–Jakab-páros jellegzetes szecessziós motívumai:

©

 

Hecht-üzletportál

A Szent István Bazilika mellett megbújó Hecht Jónás és fia textil-nagykereskedés üzletportálja eddig méltatlanul kevés figyelmet kapott. A 2010 óta üresen álló helyiség egyike azon kevés üzletportálnak Budapesten, mely eredeti díszítésében fennmaradt. Az épületbe a rendszerváltás után a Magyar Külkereskedelmi Bank költözött, később a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vette át helyét, majd az is kiköltözött. Az üzlethelyiség a házzal együtt az V. kerületi önkormányzat tulajdona volt. Az épület sorsa azonban úgy tűnik, most vett fordulatot, a Katolikus Világkongresszusra hivatkozva ugyanis a kormány 7,9 milliárd forintért megvásárolta, és láthatóan elindult az ingatlan amúgy régóta szükséges felújítása, a gyönyörű porcelán-márvány borítás szomorúan néz ki ledeszkázva.

©

Az eklektikus, díszítetlen épülettől elütő szecessziós jegyeket hordozó üzlethelyiség Lajta Béla építész tervei alapján készült. A földszinti homlokzatot Zsolnay-porcelán és vörösréz bevonat díszíti. A márványfeliraton megkopva ugyan, de megfigyelhető a 109 éves "Hecht Jónás és fia" felirat:

©

A földszinten eredetileg a Hecht család üzlete kapott helyet, ők maguk pedig az emeleten laktak. Az épület portáljára felnézve feltűnik, hogy egy hatalmas halfej mered az utcán sétálókra:

©

 A csúnyán felállványozott falemezek takarása alatt pedig közelebb lépve megcsodálhatjuk az épület eozines Zsolnay-díszeit, melyek kalotaszegi mintázatokat testesítenek meg:

©

 

Városbújócska
Városbújócska címmel indult sorozatunk városi tájképekkel, ismert és kevésbé ismert, de mindenképpen fontos és bemutatásra méltó köz(vagy magán-)terekkel, azok történetével és esztétikájával és azok különféle kontextusaival foglalkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zelki Benjámin Kult

Van egy elfeledett Lechner-remekmű Kőbányán – ismerjék meg a Szent László-templomot!

Van egy épület Budapesten, melyet Lechner Ödön tervezett, tetejét Zsolnay-porcelán borítja, de nem az Iparművészeti Múzeum az. Üvegablakai Róth Miksa műhelyéből valók, Budapest legmagasabb tornyával rendelkezik, jelölve van UNESCO-védettségre, mégis méltatlanul ismeretlenül rejtőzködik Budapest egyik külvárosában. Ismerkedjenek meg a kőbányai Szent László-plébániatemplommal.

Zelki Benjámin Kult

Nézze meg, micsoda festett üvegablakokat rejtenek Budapest lépcsőházai

Egyre többen tudják, mennyi apró építészeti értéket rejt Budapest, azonban méltatlanul kevés figyelem összpontosul egy-két szecessziós lépcsőházra és a bennük megbújó festett üvegablakokra. Ráadásul ezek a híres üvegművész, Róth Miksa műhelyében készültek. Négyet látogattunk meg közülük, talán a legszebbeket.