szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elég nagy keveredés van a közbeszédben a finnugorizmus, őstörténet, genetika tárgykörében. Maga az emberminiszter is keveri a genetikát a nyelvtörténettel. Az akadémia most újra tisztázza a dolgot.

Minden magyar embernek saját származástörténete van: a szüleiről, nagyszüleiről, olykor dédszüleiről is őrzi emlékeit, ismeri életük korai eseményeit is. A közös nyelvű, közös kultúrájú és hagyományú emberek egy népet alkotnak. Magyarságunk, összetartozásunk érzését leginkább a közös származás, az ősi rokonság tudata tartja életben. Kik vagyunk, kik voltunk mi, magyarok? – kezdi az MTA a közleményét.

Több cikkre hívják fel (erre, erre és erre)a figyelmet, amiknek az a lényege, hogy „a nyelvünk ugyan finnugor eredetű, de a magyar nép nem nevezhető finnugornak. A genetikai rokonság ugyanis sok esetben független a nyelvek rokonságától, két különböző dologról van szó”.

Klima László nyelvész-történész így fogalmaz:

"Másfél évszázada bizonyosan tudjuk, hogy nyelvünk a finnugor nyelvek közé tartozik. A finnugor egy nyelvészeti szakkifejezés – nyelvekre alkalmazható, de népekre nem. Vagyis nem mi vagyunk finnugor eredetűek, hanem a nyelvünk."

A magyarság őstörténetére a nyelvészeti, a régészeti és a paleogenetikai adatokból következtethetünk. A 8–9. századtól kezdve pedig történeti források is rendelkezésünkre állnak – magyarázza az MTA. Amagyar őstörténettel foglalkozó különböző tudományterületek eredményei egymást is erősítik. „A részletekben még lehetnek eltérések, abban azonban nincs vita, hogy a körülbelül Kr. e. 1000-500 körül kialakult önálló magyar nyelv finnugor eredetű, ugyanakkor a honfoglalók genetikai összetétele nagyon változatos, nyugat-eurázsiai és közép-ázsiai eredetű.”

Mindez tulajdonképpen nem új, minden egyetemen ezt tanítják, ám a jobboldal kedvenc témájává vált nagyjából a 19. század közepétől, hogy a finnugorizmust és a genetikát összemosva, tagadják a „magyarság finnugor származását”. (Még egyszer: ilyen nincs, hiszen a finnugorizmus nyelviészeti kategória.) A lassan kormányszintre emelt történelmi összeeseküvés eredet a dualizmus korára vezethető vissza, állítólag a Habsburgok már akkor tudatosan "el karaták lopni" a magyarság múltját. (Ennek cáfolatát itt a Tényleg c. szaklapban olvashatjuk például.)

Nemrég Kásler Miklós emberminiszter is kijelentette, akkor még az Onkológiai Intézetet vezetőjeként, hogy megtalálták az Árpád-ház férfiágának haloptípusát, az R1A haloptípust. És mindebből ő azt a következtetést vonta le, „Ez azt jelenti, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek”.

Érdekesség, hogy ezt a következtetést csak a Magyar Idők című kormánylapban vezette elő Kásler, a nemzetközi tudományos világnak szóló Archaeological and Anthropological Sciences című folyóiratban, ahol beszámoltak a kutatásról, ilyenről szó sem volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Portik szerint rendőrök megbízására húzta csőbe Gyárfást és Princzet

Portik szerint rendőrök megbízására húzta csőbe Gyárfást és Princzet

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa